Antena 3 CNN Actualitate Social ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi?

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi?

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi?
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Sep 2019   •   08:00

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. Echinocţiul de toamnă din 2019 are loc luni, 23 septembrie, la ora 10:50, reprezentând începerea toamnei astronomice. De astăzi, ziua continuă să scadă treptat, urmând ca noaptea să devină din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, ce va avea loc în 22 decembrie, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. În momentul echinocţiului de toamnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. De asemenea, astăzi, ziua şi noaptea sunt egale, datorită faptului că Soarele se află pe ecuatorul ceresc. Excepţie fac zonele polare, la Polul Nord începând lunga noapte polară, iar la Polul Sud Soarele va fi prezent deasupra orizontului timp de şase luni. 

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. 

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. Astfel, în cadrul echinocţiului, Soarele răsare şi apune exact în punctele cardinale est-vest. 

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. În România, Soarele va putea fi observat la amiază la o înălţime de 45°, reprezintând jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont. Data de 22 septembrie marchează, în emisfera sudică a Pământului, începutul primăverii. 

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. De astăzi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 22 decembrie, la ora 06:19, când va avea loc solstiţiului de iarnă.

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. Vă reamintim că trecerea la ora de iarnă în 2019 se va face în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. Tradiții și obiceiuri. La țară, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și sărbătorirea estui eveniment prin sărbătoarea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite. După sfințire, se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare.

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ. Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Pentru a avea flori în ghiveci care să reziste peste iarna trebuie să le ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel vor rezista și pe timpul iernii la fereastră.

ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ.  Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

×
Subiecte în articol: Tradiţii şi obiceiuri
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close