Antena 3 CNN Actualitate Social Banca Mondială: România a pierdut în ultimii 10-15 ani circa 20% din forța de muncă din cauza emigrației

Banca Mondială: România a pierdut în ultimii 10-15 ani circa 20% din forța de muncă din cauza emigrației

Un raport al Băncii Mondiale pentru România arată că populația activă a ţării este în scădere, în mare parte din cauza emigrației.

Banca Mondială: România a pierdut în ultimii 10-15 ani circa 20% din forța de muncă din cauza emigrației
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Oct 2023   •   12:57

Raportul Băncii Mondiale, denumit “Diagnostic Sistematic de Țară” pentru România, arată că populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute pe piața muncii, ceea ce reduce oferta de forță de muncă și, prin urmare, creșterea economică potențială.

România a înregistrat o scădere și o îmbătrânire atât a populației, cât și a forței de muncă, în mare parte din cauza emigrației. 

Populația ţării noastre a scăzut de la 22,8 milioane la 19,1 milioane între 2000 și 2021 și se preconizează că va scădea la 17,8 milioane până în 2030, arată Banca Mondială.

Astfel, în ultimii 10 – 15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, reprezentând aproape 20% din forța de muncă, mulți definitiv, ceea ce a dus la decalaje de competențe, deficite de forță de muncă în roluri-cheie (de exemplu, medici), cereri salariale distorsionate și scăderea productivității reale a muncii, notează Biziday.

Unul dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume

Societatea românească “îmbătrânește și suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume”, se mai arată în raportul care arată că românii care emigrează sunt de obicei mai tineri și cu un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă.

Din analiza Băncii Mondiale mai reiese faptul că piața muncii din România a rămas în continuare puternic afectată de pandemia de Covid:

“Deși înainte de pandemie, piața muncii din țară beneficia de pe urma creșterii economice solide, în prezent, mulți români încă nu au revenit în câmpul muncii, ceea ce limitează forța de muncă. Piața muncii din România avea rezultate foarte bune înainte de criza generată de pandemia de COVID-19, rata șomajului în intervalul de vârstă 15 – 64 de ani scăzând la 4% în 2019, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 ani și mult sub media UE, de 6,8%”.

Rata de inactivitate a României (30,8%) este printre cele mai ridicate din UE, iar participarea la piața muncii (69,2% în 2020) este printre cele mai scăzute, ceea ce limitează oferta de forță de muncă pe fondul creșterii cererii dintr-o economie în expansiune.

 

×
Subiecte în articol: banca mondiala forta de munca emigratie
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close