Antena 3 CNN Actualitate SEZONUL DE TOAMNĂ. Google celebrează SEZONUL DE TOAMNĂ cu un Google Doodle special

SEZONUL DE TOAMNĂ. Google celebrează SEZONUL DE TOAMNĂ cu un Google Doodle special

SEZONUL DE TOAMNĂ. Google celebrează SEZONUL DE TOAMNĂ cu un Google Doodle special
23 Sep 2019   •   11:01

SEZONUL DE TOAMNĂ. Google celebrează SEZONUL DE TOAMNĂ cu un Google Doodle special.

SEZONUL DE TOAMNĂ În 2019, fenomenul astronomic echinocţiul de toamnă are loc la 23 septembrie în emisfera nordică. Reprezintă momentul în care Soarele în mişcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. În această zi, în emisfera australă începe primăvara.

SEZONUL DE TOAMNĂ Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare. În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

SEZONUL DE TOAMNĂ La latitudinile ţării noastre, în zilele din preajma acestei date, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont. Echinocţiul de toamnă se produce la ora 10 şi 50 de minute (timp legal românesc), potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

SEZONUL DE TOAMNĂ După producerea acestui fenomen astronomic, orele de lumină vor începe să scadă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie, când partea din zi iluminată de soare va fi cea mai scurtă şi vom avea "noaptea cea mai lungă".

SEZONUL DE TOAMNĂ Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal.

SEZONUL DE TOAMNĂAstfel, există două fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă. Denumirea populară a fenomenului astronomic este "Târ Înainte", respectiv "Târ Înapoi" (potrivit volumului ''Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român'', de Ion Ghinoiu, 2000).

Cuvântul "echinocţiu" derivă din cuvântul francez "équinoxe" care, la rândul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox"/"noctis" - "noapte".

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close