Antena 3 CNN Actualitate Senatul a adoptat Legea privind energia eoliană offshore în Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei

Senatul a adoptat Legea privind energia eoliană offshore în Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei

Senatul a adoptat Legea privind energia eoliană offshore. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat când ar putea beneficia românii de energia produsă în Marea Neagră.

Senatul a adoptat Legea privind energia eoliană offshore în Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    28 Feb 2024   •   11:31

Senatul României a adoptat, marți, în calitate de primă cameră sesizată, Legea privind energia eoliană offshore.

Conform legii adoptate de Senat, pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora. 

Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător.

În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

"Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal coerent și previzibil pentru producerea de energie eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre, un obiectiv principal pe care mi l-am asumat încă din prima zi la Ministerul Energiei.

Prin producerea de energie eoliană offshore vom crește independența sistemului energetic și vom asigura o energie mai verde în casele românilor. Conform calendarului legii adoptate astăzi de Senatul României, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetici Național primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră. (...)

Sper ca până la 1 aprilie să vedem legea în Monitorul Oficial”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close