Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vârsta până la care creierul uman continuă să se dezvolte. Se maturizează complet cu mult după 18 ani

Vârsta până la care creierul uman continuă să se dezvolte. Se maturizează complet cu mult după 18 ani

Deși, potrivit legii, devenim adulți la împlinirea vârstei de 18 ani, și răspundem pentru acțiunile noastre, sub prezumția că am ajuns la maturitate și avem discernământ, neurocercetătoriii arată că maturizarea completă a creierului are loc cu mult timp după acest prag de vârstă.

Vârsta până la care creierul uman continuă să se dezvolte. Se maturizează complet cu mult după 18 ani
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    15 Aug 2023   •   14:01

Partea creierului care continuă să se dezvolte și după vârsta de 18 ani este cortexul prefrontal, implicată în activarea unor factori importanţi precum atenţia, planificarea, luarea deciziilor, controlul, gândirea logică, dezvoltarea personalităţii şi memoria pe termen scurt.

Creierul uman nu se maturizează complet până la vârsta de 25-30 de ani, potrivit Institutului Național pentru Sănătate Mintală din SUA.

Astfel, cortexul prefrontal este zona din creier care ajunge ultima la maturizare și, foarte important, cea care ne diferențiază de regnul animal. Vorbim despre așa-zisul ''creierul social', care ne ajută să comunicăm și să luăm decizii.

Potrivit publicației New York Times, care îl citează pe doctorul Leah H. Sommerville, creierul atinge volumul celui de adult la vârsta de zece ani. Cu toate acestea, neuronii se modifică în continuare, dând naștere unor noi legături pe parcurs. În timp, modificările indică o maturizare a creierului, însă acestea se produc în mod diferit în diversele zone cerebrale.

În lobul occipital, de exemplu, nu se mai produc modificări după vârsta de 20 de ani, în timp ce, în lobul frontal, noi legături se formează chiar și la 30 de ani. În paralel, se schimbă și activitatea creierului.

O lucrare din 2013 nota că "ideea că dezvoltarea creierului nu este completă până aproape de 25 de ani se referă în mod specific doar la dezvoltarea cortexului prefrontal." Acest cortex este parte a lobului frontal, uneori descris și ca 'partea rațională' din creier.

Această zonă începe să se dezvolte din adolescență, iar "adulții beneficiază de un cortex prefrontal bine dezvoltat, ce le permite să ia decizii mai bune, ce necesită învățare, concentrare și memorare ", a explicat neurocercetătorul Shannon Odell, într-o conferință Ted-Ex.

×
Subiecte în articol: creierul varsta maturizare
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close