Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Studiu: Brânza şi vinul au influenţă pozitivă asupra creierului

Studiu: Brânza şi vinul au influenţă pozitivă asupra creierului

Brânza si vinul au influenţă pozitivă asupra creierului, este concluzia unei cercetări efectuate la Iowa State University. Studiul este prima analiză pe scară largă care face legătura între anumite alimente și acuitatea cognitivă la vârste mai înaintate.

Studiu: Brânza şi vinul au influenţă pozitivă asupra creierului
Sursa foto: Karolina Grabowska/Cup of Coupe - Pexels
de Iulia Gorgorin    |    04 Noi 2021   •   15:10

Dieta zilnică poate avea un efect pozitiv direct asupra abilității cognitive. Este concluzia și publicate în Journal of Alzheimerʼs Disease.

Cercetătorii au analizat date colectate de la 1.787 de adulți din Regatul Unit prin UK Biobank, o amplă bază de date biomedicale conținând informații genetice și de sănătate amănunțite de la o jumătate de milion de britanici.

Baza de date este accesibilă global cu aprobare, pentru cercetători care efectuează studii vitale privind cele mai răspândite boli periculoase pentru viață.

Florin Bălănica, nutriţionist, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre legătura dintre alimentaţie şi modul în care funcţionează creierul.

Nutriţionistul Florin Bălănică spune că acest obicei alimentar duce la creşterea speranţei de viaţă

"Nu aş vrea să se înţeleagă că aceste studii promovează consumul de alcool, ciocolată sau brânzeturi grase. Este bine cunoscut că o stare de bine generală şi o bună calitate a relaţiilor sociale duce nu numai la o bună calitate a vieţii, ci şi la longevitate. Longevitatea este un lucru pe care noi ni-l dorim, adică dorim să trăim mult, dar într-o bună calitate a vieţii. Alimentaţia este primul pas către longevitate.

"Alimentaţia este primul pas către longevitate, dar nu singurul"

Obiceiurile alimentare individuale fac diferenţa, de exemplu, un pahar de vin sau o brânză de bună calitate. Nu se întâmplă absolut nimic dacă vom consuma un pahar de vin de bună calitate sec, foarte plin în antioxidanţi într-o companie plăcută cu mai mulţi prieteni. Chiar acest lucru va duce la creşterea speranţei de viaţă. 

"Aceste studii sunt serios făcute de-a lungul timpului"

 În schimb, dacă obiceiul nostru de a consuma alcool este în fiecare zi chiar şi unul de două pahare, atunci lucrurile nu mai au nicio legătură nici cu longevitatea şi nici cu starea de sănătate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul brânzeturilor considerate de bună calitate şi al oricărui alt aliment. 

Şi mie îmi place, o dată la ceva timp, să beau un pahar de vin roşu alături de un pate de raţă şi o dulceaţă de afine. Totul pe o pâine prăjită de bună calitate cu maia. Acest lucru se întâmplă foarte rar, iar în ziua respectivă meniul este adaptat acelui moment ca şi activitatea fizică.

 

×
Subiecte în articol: Florin Bălănică branza creier studiu
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close