Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Când este periculos un chist ovarian

Sfat de sănătate. Când este periculos un chist ovarian

Sfat de sănătate. Când este periculos un chist ovarian
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
13 Iun 2019   •   10:12

Chisturile ovariene sunt frecvent întâlnite în rândul femeilor şi pot apărea la orice vârstă. Din păcate, acestea pot ascunde probleme grave de sănătate. Ginecologul Ioan Boleac a vorbit la ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Ciglea despre simptomele pentru această afecţiune.

''Simptomele chisturilor ovariene sunt nespecifice, adică uneori poate să existe o jenă abdominală, pur şi simplu. Poate să ajungă la o durere, pot apărea modificări de tranzit intestinal, fie constipaţie, fie diaree. Poate să apară o senzaţie de strânsoare, o jenă. Sunt simptome nespecifice şi din pricina asta se diagnostichează incidental uneori. Unele chisturi ajung la dimensiuni impresionante 8-9-10 cm şi pacienta nu ştie, tocmai pentru că creşterea se face uneori treptat şi simptomele sunt destul de puţin supărătoare, astfel încât nu o supără atât de tare (...) O mare parte din chisturile ovariene sunt chisturi funcţionale, chisturi care apar şi care apoi trec. Sunt convins că multe femei au avut chisturi ovariene de-a lungul vieţii şi nu au ştiut, pentru că au apărut şi au dispărut.

De cele mai multe ori chisturile ovariene se diagnostichează la o ecografie transvaginală. Aspectul lor poate să fie foarte variat. Se apelează la tratament cu anticoncepţionale sau la tratament chirurgical. De cele mai multe ori se face la paroscopic, pentru că acesta este noul trend şi recuperarea este mult mai rapidă. Chistul respectiv este dat la biopsie, la examenul histopatologic. Există şi cazuri nefericite, când acel chist ascunde de fapt un cancer ovarian şi atunci trebuie o intervenţie destul de extinsă care are umări asupra pacientei şi din punct de vedere al fertilităţii şi sănătăţii generale'', a spus Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close