Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sănătatea mintală în şcoli, ignorată: un singur consilier la 800 de elevi | "Este benefic pentru copii să aibă această terapie gratuită"

Sănătatea mintală în şcoli, ignorată: un singur consilier la 800 de elevi | "Este benefic pentru copii să aibă această terapie gratuită"

Elevii români sunt prea săraci ca să-şi permită şedinţe de terapie la specialist. Din acest motiv, copiii evadează prea târziu din coşmarul depresiei ori al traumelor provocate de bullying.

de Cristina Ştefan    |    04 Apr 2024   •   11:17

Cu un consilier şcolar la 800 de elevi, sănătatea mintală este din păcate ignorată de autorităţi. Datele oficiale sunt îngrijorătoare: un copil din trei se luptă cu anxietate, iar în cazul adolecenţilor se ajunge pâă la tentative de suicid.

Cristiana se luptă ca băiatul ei de 15 ani să scape din coşmarul anxietăţii. Din acest motiv face tot posibilul să-l ducă periodic la psihoterapeut.

"Nu avem specialişti în şcoli pentru aşa ceva. În schimb, avem jigniri intre copii, bullying între ei", spune mama unui copil.

Cel puţin 7 din 10 copii s-a confruntat în ultimii ani cu anxietatea ori cu tulburările de comportament. În cazul adolescenţilor consecinţele pot fi şi mai grave, mergând pănă la tentative de suicid, arată datele Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Ajutorul ar putea veni chiar de la şcoală, însă avem 1 singur consilier la 800 de elevi.

"Situaţia precară a multor elevi români nu permite mersul la servicii de sănătate mintală, pentru că se ştie că aceste servicii de sănătate mintală sunt destul de costisitoare", a precizat Andreea Năstase, psihoterapeut.

În prezent, consilierul şcolar poate acorda asistenţă psihologică de grup sau individuală, la cererea profesorilor şi doar cu acordul părinţilor.

"O linie directă ar fi una mult mai eficientă, plus că acolo ar fi mult mai uşor de făcut şi o selecţie, de văzut exact cine în ce direcţie ar trebui să meargă, către ce specialist ar trebui să meargă", a spus Gabriela Bărbulescu, consilier şcolar.

"Cred că este benefic pentru copii să aibă această terapie gratuit la şcoală. Apreciez că este un lucru bun şi un aspect pozitiv care ar trebui urmat în toate şcolile din Bucureşti", a spus un tată.

Părinţii sunt de părare că astfel ar putea fi reduse şi actele de violenţa din şcoli.

O şedinţă de terapie ori de asistenţă psihologică poate costa între 150 şi 200 lei. Din păcate, asfel de servicii la cerere nu sunt decontate de stat.
 


 

 

×
Subiecte în articol: sănătate mintală elevi
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close