Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministrul Sănătății anunță ”nereguli grave” și ”criterii subiective” la aprobarea operațiilor de transplant

Ministrul Sănătății anunță ”nereguli grave” și ”criterii subiective” la aprobarea operațiilor de transplant

Ministrul Sănătății anunță ”nereguli grave” și ”criterii subiective” la aprobarea operațiilor de transplant
26 Noi 2016   •   12:52

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat sambata, intr-o conferinta de presa, ca o ancheta a Corpului de control al ministerului a constatat ca exista "nereguli grave" si "criterii subective" in ceea ce priveste aprobarea si prioritizarea operatiilor de transplant in Romania. "Criterii si proceduri de alocare a organelor nu exista, iar legile, daca sunt, nu sunt respectate. Nu exista un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutuma. Nu exista lista de asteptare la nivel national pentru fiecare organ, iar pacientii de pe listele de asteptare nu beneficiaza intotdeauna de sanse egale", a afirmat ministrul Sanatatii, citat de Hotnews.

Vlad Voiculescu a adaugat ca Mnisterul a sesizat organele statutui in legatura cu neregulile constatate si ca "investigatiile in acest domeniu continua si vor contina, in ciuda oricaror calomnii", subliniind ca "vorbim de vietile unor oameni". 

Ministrul Sanatatii a mai aratat ca nu exista proceduri clare de contactare a pacientilor potentiali beneficiari de transplant, in timp ce normele europene prevad ca un pacient aflat pe lista de asteptare pentru transplant este contactat, iar in cazul in care acesta nu raspunde, sunt contactate rudele sale sau persoane apropiate. Numai in cazul in care acestea nu raspund, se trece la urmatorul pacient aflat pe lista de asteptare, in tarile europene. 

Potrivit ministrului Sanatatii, in anul 2014 au existat cazuri de pacienti inscrisi chiar in acel an pe lista de asteptare pentru transplant, care au avut prioritate in fata unor pacienti aflati pe lista inca din anul 2005.

Vlad Voiculescu a cerut ca subiectul transplanturilor sa nu fie "transformat in cal de batalie electorala": "Este vorba despre vietile unor oameni", a subliniat ministrul Sanatatii.

Despre transplantul pulmonar, Vlad Voiculescu spune ca este nevoie ca acest tip de transplant sa fie dezvoltat in Romania - oameni specializati si infrastructura - iar tara noastra nu poate asigura, in acest moment, nici macar ingrijirea post-transplant a celor care beneficiaza de acest tip de transplant in strainatate.

Vlad Voiculescu a mai anuntat ca Ministerul Sanatatii asteapta acordul primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru un control la Spitalul "Sfanta Maria" din Bucuresti. 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close