Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pot reapărea şi alte boli contagioase, în afară de rujeolă. Avertisment de la Ministerul Sănătăţii!

Pot reapărea şi alte boli contagioase, în afară de rujeolă. Avertisment de la Ministerul Sănătăţii!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Timişoara, că în situaţia în care nu mai există acoperire vaccinală, pot reapărea şi alte boli infecţioase contagioase.

Pot reapărea şi alte boli contagioase, în afară de rujeolă. Avertisment de la Ministerul Sănătăţii!
Sursa foto: Hepta I Nikolai Khizhniak
de Silvia Preda    |    07 Dec 2023   •   17:32

Ministrul Rafila a subliniat că vaccinurile au ajuns să fie victimele propriului succes.

"Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut - difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecţiei. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergenţă, de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru.

Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranţă probleme legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi", a explicat Alexandru Rafila.

Epidemie de rujeolă în România!

Ministrul Sănătăţii a punctat că în cazul epidemiei de rujeolă, situaţia a rămas neschimbată în cele două zile de la declararea epidemiei.

"Situaţia transmiterii în numeroase judeţe ale ţării a epidemiei de rujeolă - rubeolă - oreon (RRO) a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional; doar 78% pentru prima doză şi 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă (ROR). Este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi. Acest lucru s-a întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei, boală care are ca ţintă eliminarea ca problemă de sănătate publică, la nivel global", a mai menţionat ministrul Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Rujeola - cum se transmite şi de ce este periculoasă

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close