Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Revoltă în rândul medicilor de familie. Veniturile le vor fi reduse | Milioane de pacienți ar urma să fie afectați

Revoltă în rândul medicilor de familie. Veniturile le vor fi reduse | Milioane de pacienți ar urma să fie afectați

Mai puţini bani pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriu. Milioane de pacienți ar urma să fie afectați.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Ian 2024   •   08:23

O nouă amenințare pentru sistemul medical. Medicii de familie cei din ambulatoriile de specialitate sunt la un pas de a intra în grevă. Aceștia își strigă nemulțumirile după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat scăderea tarifelor acordate pentru consultațiile și serviciile medicale.

Sumele reduse sunt prevăzute într-un proiect de transparență decizională.

Pentru medicina de familie, începând cu luna februarie, apar diferențe majore. Punctul "per capita" ar urma să fie 7,7 lei, în comparație cu 12 lei - valoarea din 2023, punctul pe serviciu medical în asistența primară 6,2 lei, față de 8 lei valoarea de anul trecut.

Scade, de asemenea, și punctul pe serviciu medical în asistența ambulatorie, acest punct ar urma să fie 3,3 lei, față de 4,4 lei, valoarea din 2023.

În aceste condiții, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au transmis că veniturile sunt mai mici în urma calculelor stabilite de Ministerul de Finanțe, conform sumelor alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală.

Medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate au anunțat că mulți și-ar putea închide cabinetele și că nu vor mai semna actele adiționale pentru luna următoare.

Cum ar putea fi afectaţi pacienţii

Milioane de pacienți ar urma să fie afectați. Oamenii vor fi nevoiți să își plătească consultațiile, analizele sau investigațiile medicale. Spitalele se vor aglomera și mai mult dacă se va reduce numărul cabinetelor, dar și numărul ambulatoriilor de specialitate.

Vor fi în pericol și tratamentele vitale ale bolnavilor cronici. Totodată, timpii de așteptare vor fi mai mari.

Pentru a nu se ajunge la această situație, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că se vor întâlni săptămâna viitoare cu medicii pentru a negocia.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close