Antena 3 CNN Actualitate Sănătate "Femeile au o nouă șansă împotriva cancerului de col uterin": Anunțul făcut de ministrul Sănătății, privind vaccinul HPV

"Femeile au o nouă șansă împotriva cancerului de col uterin": Anunțul făcut de ministrul Sănătății, privind vaccinul HPV

De vineri, femeile au o nouă șansă împotriva cancerului de col uterin, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care amintește că începând cu 1 decembrie, nu numai fetele, ci și băieții cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces ușor la vaccinul HPV.

"Femeile au o nouă șansă împotriva cancerului de col uterin": Anunțul făcut de ministrul Sănătății, privind vaccinul HPV
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    30 Noi 2023   •   20:10

"De mâine (vineri - n.r.), femeile au o nouă șansă împotriva cancerului de col uterin. Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele și băieții cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces ușor la vaccinul HPV", scrie pe Facebook Alexandru Rafila.

El menționează că femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripții de la medicul de familie, cu reducere de 50%. 

"Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să își protejeze copiii cu vârsta între 11 și 18 ani", încheie Rafila.

Din păcate, infecția cu HPV este implicată în apariția a 99% dintre cazurile de cancer de col uterin.

"În România, incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de 4 ori mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că nu ne vaccinăm. Pe de altă parte, avem testul HPV sau testul Babeș Papanicolaou, care poate depista  o anomalie, atunci când este precanceroasă. O tratăm și nu mai ajungem la cancer", explică Mihaela Geoană, președinte și fondator al Fundației Renașterea.

O parte dintre aceste infecții pot fi eliminate de sistemul imunitar, însă vaccinarea este cea mai utilă metodă de prevenție.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close