Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Avertisment. Noi medicamente esenţiale vor dispărea de pe piaţă

Avertisment. Noi medicamente esenţiale vor dispărea de pe piaţă

Avertisment. Noi medicamente esenţiale vor dispărea de pe piaţă
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    22 Mai 2018   •   18:24

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrage atenţia că mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producţie sau delistate în perioada imediat următoare, printre ele aflându-se medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale, principala cauza fiind taxa clawback, aplicată „în mod uniform” atât medicamentelor scumpe, cât şi celor ieftine.

Potrivit APMGR, taxa clawback a ajuns deja la 24,13% în primul trimestru al acestui an, faţă de 19,86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15,62% - în primul trimestru al anului 2016.

„Având în vedere că taxa clawback se aplică la un preţ al medicamentului care include adaosurile distribuitorilor şi farmaciilor, care devin fixe la un preţ al medicamentului mai mare de 300 de lei, impactul pe medicamentele ieftine este considerabil mai mare. De exemplu, taxa clawback, la nivelul din trimestrul I, reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei şi este de abia 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei”, precizează APMGR, într-un comunicat transmis marţi presei.

APMGR atrage atenţia că producătorii de medicamente generice nu mai pot susţine un consum de care nu sunt responsabili şi care creşte în special din cauza introducerii necondiţionate pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovative.
 

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close