Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Despre durerile de spate și osteopatie, cu Robert Savin

ANTENA3.RO LIVE. Despre durerile de spate și osteopatie, cu Robert Savin

ANTENA3.RO LIVE. Despre durerile de spate și osteopatie, cu Robert Savin
15 Noi 2018   •   15:00

Pe toti ne doare spatele. Toti fugim de operatii. Sunt situatii in care nu se poate fara, sunt situatii in care se poate.

Joi o sa aflati la Antena3.ro LIVE ce inseamna de fapt osteopatia si ce putem sa rezolvam cu ea.

Ce pregatire are un osteopat si cum ne ajuta?

„Stiu multe persoane care au scapat de dureri asa, inteleg ca in strainatate, unde oamenii au ceva mai multa traditie in terapii alternative exista si osteopatie viscerala, care se ocupa si de organele interne, nu doar de oase. Oricum, raspunsuri aflam de la Robert Savin”, a declarat Maria Coman.

Ce este osteopatia

„Osteopatia este o modalitate de diagnostic și tratament holistic. Osteopatul se folosește de mâini. E medicină manuală. Se abordează corpul în întregime. Se folosesc foarte mult RMN-urile, radiografiile. Rezolvăm problemele cele mai întâlnite, care sunt problemele de spate. Acest proces de vindecare e ajutat de activitatea pacientului, dacă e mai activ sau nu. Osteopatul reglează disfuncția, redă mișcarea, iar ulterior corpul face toată treaba pentru vindecare”, a explicat Robert Savin. 

Se pot rezolva problemele de spate mai simplu, fără operație?

„Depinde când ajunge pacientul. Dacă ajunge într-o fază incipientă, sunt șanse mari de recuperare”. 

În cât timp se rezolvă o astfel de problemă

„În funcție de starea în care vine pacientul. Se poate rezolva destul de ușor.. dar trebuie să lăsăm și corpului timp câteva zile. Dacă nu e într-o fază acută, rezolvarea apare imediat”. 

Cât durează o ședință

„Când vine pacientul pentru prima dată se realizează o anamneză, un diagnostic. Pacientul face câteva teste, după care se trece la tratamentul propriu-zis”. 

„Tratamentul osteopatic nu presupune doar manipulări. În funcție de individualitatea fiecărui pacient, osteopatul va scoate diverse tehnici pentru a rezolva problema pentru pacientului fiindcă fiecare are una unică”.

„Cu cât petrecem mai mult în șezut, cu atât vom avea mai multe probleme de postură. E foarte simplu ce putem face la muncă. Să ne ridicăm de la birou”. 

„E bine să facem genuflexiuni și în timp să creștem numărul de repetări. Vom ajunge la o postură corectă”. 

Există pacienți care nu pot fi ajutați?

„De obicei, pacienții cărora nu avem ce să le facem nu prea ajung la noi. Ajung la secția de neuro-chirurgie”. 

Cum evităm riscul de apariție a problemelor de spate?

„Ar trebui să fim mai atenți la calitatea somnului. Vorbim de calitatea saltelei. O saltea moale dăunează coloanei. Trebuie să avem grijă la hidratare, să facem mișcare cât mai corect, să ne alegem înțelept un scaun. Trebuie să fie un scaun de calitate. Cea mai mare parte a durerilor de spate de acolo provin. Foarte puține au protecție lombară”. 

Cum prevenim problemele de coloană la copii?

„Să încercâm să-i implicăm în tot felul de jocuri în parc. Să evităm să le supraîncărcăm ghiozdanele. Au început să se folosească trollerele. Sunt ok până într-un punct. Cel mai bine e ca ghiozdanul să fie cât mai ușor, purtat pe ambii umeri”. 

„Există și probleme care apar la vârste mici. Se pot corecta atâta timp cât sunt descoperite. De multe ori, părinții nefiind atenți, pot să nu observe”. 

Ar trebui să existe un control periodic pentru copii?

„Ar fi bine să avem un control periodic. Ar fi bine ca părinții să-și dea copiii la înot pentru a-și dezvolta cât mai corect postura”. 

„Orice kilogram în plus înseamnă un stres în plus, în special la nivelul discurilor”. 

Exercițiile fizice executate incorect pot agrava problemele cu spatele 

„Eu le recomand să facă exercițiile corect. Foarte mulți merg la sală și mulți fac exercițiile greșit. Sunt multe situații care se agravează tocmai din această cauză. Chiar genuflexiunile pot fi executate greșit. Am avut mulți pacienți care mergeau des la sală și ulterior au aflat că nu executau corect exercițiile. Inclusiv statul pe scaun e important. Ca un mic pont.. între șezut și spătar să nu lăsăm niciun fel de spațiu”. 

De ce v-ați apucat de osteopatie?

„Osteopatia m-a ales pe mine. Drumul acesta a început după ce a am avut un eveniment neplăcut. Am căzut pe gheață, am stat la pat. Nu puteam să mă aplec. Și am vrut să învăt și eu osteopatia”. 

„Este foarte important să cunoști anatomie, chimie, biomecanică. E un contact permanent cu pacientul și trebuie să fii foarte precis unde pui mâna”. 

„Cred că în 80% din cazuri, pacienții acuză dureri în zona lombară joasă”. 

Cum lucrați cu medicii?

„E o situație delicată pentru că am cazuri când pacienții vin cu o recomandare clară, dar sunt și acei medici care nu recomandă, din varii motive. Poate că ar trebui să știe ce înseamnă osteopatia”.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: antena3.ro LIVE antena3.ro Maria Coman
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close