Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu, despre cum să ne protejăm pe noi și inimile noastre

ANTENA3.RO LIVE. Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu, despre cum să ne protejăm pe noi și inimile noastre

ANTENA3.RO LIVE. Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu, despre cum să ne protejăm pe noi și inimile noastre
18 Iul 2019   •   15:00

Un spital de stat din Romania, spitalul militar, va face de luna viitoare una dintre cele mai noi interventii chirurgicale din lume. Ca sa nu ma incurc in termeni de specialitate, E o alternativa pt pacientii care nu suporta interventia chirurgicala impusa in montarea stenturilor, ce nu este disponibila nicaieri in alta tara din sud estul Europei.

Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu vine joi, la ora 15.00, la Antena3.ro LIVE sa ne povesteasca despre această intervenție. O sa vorbim insa si despre cum au ajuns bolile de inima din boli ale batranetii niste afectiuni aproape firesti inca de la 30 si un pic de ani si despre ce sa facem ca sa ne protejăm si pe noi si inimile noastre.

„Cardiopatia ischemică e cea mai comună boală vasculară, e vorba de înfundarea vaselor de la inimă. Variantele clasice de tratament dau greș uneori. După un interval de timp și stenturile de înfundă. Acești pacienți nu au decât varianta tratamentului medicamentos. Există situații în care pacienții nu pot fi tratați chirurgical”. 

„Beneficiile acestei metode au fost clare, s-a îmbunătățit calitatea vieții acestor pacienți, s-a redus numărul de spitalizări”. 

„Nu știu ce o să fie peste 20 de ani, dar în prezent ghidurile noastre de practică  medicală recomandă ce avem de făcut”. 

„Există echipament pe care Spitalul Militar l-a achiziționat și sperăm că până în toamnă va fi pus în funcțiune”. 

„Incidența bolii vasculare s-a redus progresiv în ultimii ani. Din păcate, acum constituie o realitate. Dintre pacienții cu infarct, aproape toți sunt în decada patru de viață. Sunt mulți factori. Primul este fumatul. Din păcate, în România sunt mulți fumători. Un altul este un nivel foarte mare al grăsimilor din sânge. La fel și diabetul. Mai sunt lucruri greu cuantificabile.. stresul social, tipul de personalitate”. 

„Atunci când copiii noștri vor învăța la școală ce e riscul vascular, despre stitul de viață sănătos, activ, despre modul în care reușim să reducem stresul social, atunci va fi mult mai ușor pentru ei să trăiască”. 

„Ar trebui să nu mai fumăm. E primul pas pe care îl dau. E un prim pas spre reducerea riscului vascular”. 

„Pentru renunțarea la fumat.. un pas obligatoriu e cel de a modifica stilul alimentar. Nu e suficient uneori. Reducerea drastică a consumului de grăsime animală nu ajută mereu. E necesar să urmăm un tratament pentru că astfel reducem ca peste un număr de ani să existe evenimente cardio-vasculare majore”. 

„De cele mai multe ori găsim modificări incipiente cardio-vasculare și chiar dacă nu ne doare, pe dinauntru lucrurile nu funcționează bine. Cele mai bune intervenții terapeutice ar trebui efectuate în acest moment”. 

„Modificările de stil de viață sunt foarte importante. Dacă te lași de fumat e bine. Există un studiu care spune că și în decada 7 sau 8 de viață, acest lucru reduce riscul cardio-vascular”. 

Există o creștere semnificativă a stenturilor?

„E consecința reducerii la care apare boala cardio-vasculară. Cred că e și un semn bun. Disponibilitatea acestui tip de tratament a crescut. 

Un pacient cu infarct ar trebui să primească un stent în proporție de 100%. E bine că vedem o creștere a stenturilor. Dar asta arată și că e o creșterii a bolii”. 

Cât de scumpă e o astfel de intervenție?

„Spitalul Militar e primul spital din țară care va avea acest echipament luna aceasta sau luna viitoare. Suntem primii care vor realiza această procedură”. 

Câți medici vor lucra pe această procedură?

„Noi suntem o echipă de patru, dar cu siguranță îi vom învăța și pe alții”. 

„Există situații când nu poți implanta stenturile pentru că riscurile sunt prea mari. Unii pacienți au o inimă foarte bolnavă și riscul chirurgical e prea mare. În această situație nu aveam decât tratamentul medicamentos. Acum mai avem și această variantă”. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: Maria Coman antena3.ro antena3.ro LIVE
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close