Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimentul care ne scurtează viața! Românii îl consumă extrem de des

Alimentul care ne scurtează viața! Românii îl consumă extrem de des

În funcție de tipul blatului, de cantitatea de brânză și de topping-urile folosite, pizza poate fi clasificată de la decentă din punct de vedere nutrițional la un adevărat dezastru alimentar.

Alimentul care ne scurtează viața! Românii îl consumă extrem de des
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    20 Iul 2022   •   20:00

Chiar și pizza sănătoasă oferă o cantitate mare de sodiu, care provine din sosul de roșii și brânză. Așa că, dacă suferiți de diferite probleme și vi s-a recomandat limitarea consumului de sare, ar trebui să mâncați cu prudență. Desigur, contează și dimensiunea feliei și numărul de felii pe care le consumați.

Experții spun că pizza are și anumite beneficii. De exemplu calciul care provine din brânză și licopenul din roșii care luptă împotriva diferitelor boli. Iar blatul de pizza din făină integrală este mai sănătos decât blatul alb obișnuit, deoarece cerealele integrale sunt foarte bogate în fibre.

Topping-urile sunt cele mai periculoase

Însă ceea ce puneți pe pizza poate avea un impact semnificativ asupra sănătății dar și asupra valorii sale nutritive. Topping-urile precum pepperoni, cârnați și brânza suplimentară pot crește cantitatea de grăsimi saturate, sodiu și caloriile, în timp ce feliile cu blat subțire și acoperite cu legume tind să aibă un număr mai scăzut de calorii, grăsimi saturate și sodiu, scrie CNN.

De exemplu, o felie mare de pizza cu legume poate ajunge până la 240 de calorii, 4 grame de grăsimi saturate și 710 miligrame de sodiu. Însă o felie mare de pizza acoperită cu pepperoni, cârnați, șuncă, bacon, carne de porc și vită are 480 de calorii, 10 grame de grăsimi saturate și 1.180 de miligrame de sodiu.

Pizza în rândul copiilor

Pizza congelată poate fi o cină convenabilă, dar și aceasta poate varia în ceea ce privește ingredientele și valoarea nutrițională, în special cantitatea de sodiu, așa că este important să citiți cu atenție etichetele (unele conțin și cantități mici de grăsimi trans). Sunt disponibile și sortimente de pizza fără lactate și fără gluten, dar ca și în cazul celor tradiționale, modul în care afectează sănătatea poate fi diferit.

Când vine vorba de copii și pizza, potrivit unui studiu recent, consumul de pizza în rândul copiilor și adolescenților a fost asociat cu un aport zilnic mai mare de calorii și un aport mai mare de grăsimi saturate și sodiu. Studiul a mai constatat că pizza consumată ca gustare sau în restaurantele fast-food a avut cel mai mare impact negativ asupra aportului de calorii.

Cât de des trebuie să consumați pizza

Pizza consumată în școli nu a afectat în mod semnificativ aportul de calorii al copiilor, probabil pentru că s-ar putea să nu fie atât de diferită din punct de vedere nutrițional față de alte alimente pregătite pentru școală, potrivit autorilor studiului.

În cazul în care consumați pizza în mod regulat, încercați să o preparați acasă folosind ingrediente mai sănătoase, cum ar fi blat din grâu integral, brânză mozzarella parțial degresată și sos de roșii fără sare adăugată. Și nu uitați să o acoperiți cu multe legume! Cu cât pizza este mai colorată, cu atât mai bine!

×
Subiecte în articol: pizza
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close