Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimente periculoase pentru ficat. Evită-le cu orice preț

Alimente periculoase pentru ficat. Evită-le cu orice preț

Un stil de viață echilibrat ajută ficatul să îndeplinească mai ușor cele 500 de funcții esențiale. Alimentația joacă un rol cheie în sănătatea ficatului.

Alimente periculoase pentru ficat. Evită-le cu orice preț
Sursa foto: Freepik.com
de Roxana Mihăiescu    |    28 Oct 2023   •   04:00

Ficatul, un organ esențial în organismul uman, îndeplinește o serie de funcții cruciale. El procesează nutrienții din alimentele consumate, menține nivelul de zahăr din sânge sub control, stochează și eliberează energie după cum este necesar. O alimentație sănătoasă este cheia pentru a-i asigura ficatului capacitatea de a-și îndeplini eficient aceste sarcini vitale.

Ficatul este implicat în procesul de producție a mai multor proteine importante, inclusiv factori de coagulare a sângelui, albumină (care ajută la menținerea volumului și presiunii sanguine) și enzime.

Pentru a menține sănătatea ficatului, este important să eviți anumite alimente.

Produsele de patiserie

Prăjiturile, chiflele și biscuiții sunt pline de zahăr și grăsimi nesănătoase, care pot duce la obezitate și pot crește nivelurile de trigliceride, predispozând organismul la boli de ficat. Aceste produse de patiserie sunt făcute, de obicei, cu făină albă rafinată, care poate fi dificil de digerat și poate contribui la acumularea de grăsime în ficat.

Băuturi carbogazoase

De asemenea, băuturile carbogazoase sunt o combinație periculoasă de zahăr și carbohidrați rafinați, care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății ficatului.

Sare

Consumul excesiv de sare poate determina retenția de apă în organism, iar acest exces de lichid poate afecta diferite organe, inclusiv ficatul. Presiunea crescută în interiorul ficatului cauzată de acumularea excesivă de lichid poate afecta funcționarea corectă a acestui organ vital.

Carne roșie

Carnea roșie este bogată în proteine, dar este greu de digerat. Descompunerea proteinelor nu este ușoară pentru ficat și poate duce la o serie d eprobleme. Ba mai mult decât atât, acumularea în exces de proteine poate duce la boli hepatice grave, care pot avea efecte adverse asupra creierului și rinichilor, notează Sfatul Medicului.ro.

×
Subiecte în articol: sănătate ficat alimente nocive
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close