Antena 3 CNN Actualitate Veste bună pentru românii din străinătate: Își pot schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară

Veste bună pentru românii din străinătate: Își pot schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară

Dacă vă aflaţi în străinătate și pașaportul dumneavoastră a expirat, l-aţi pierdut sau a fost furat, atunci vă puteţi adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României pentru a solicita obţinerea unui nou paşaport.

Veste bună pentru românii din străinătate: Își pot schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară
Sursa foto: Shutterstock
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2023   •   22:00

Obţinerea unui nou paşaport simplu electronic nu poate fi obținut prin intermediul unei împuterniciri din partea unei persoane din România, astfel că este necesar să vă prezentați personal la un consulat.

Procedura pentru obținerea pașaportului simplu electronic este următoarea:

Prezentarea la Consulat: Trebuie să vă prezentați personal la sediul cel mai apropiat al unui Consulat General al României în statul în care vă aflați. Aceasta este o condiție obligatorie, deoarece procesul de prelucrare a pașaportului presupune preluarea electronică a fotografiei, semnăturii și amprentelor solicitantului.

Achitarea contravalorii: Trebuie să achitați contravaloarea pașaportului, care este de 59 de euro. Această sumă se plătește la misiunea diplomatică sau la oficiul consular la care depuneți cererea. Contravaloarea nu este considerată o taxă consulară, ci un cost de producție, iar o chitanță este emisă ca dovadă a plății.

Citește și: Reguli noi pentru românii care trec graniţa însoţiţi de minori. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Depunerea cererii: Depuneți cererea pentru obținerea pașaportului simplu electronic, completând un formular de cerere care va conține semnătura dumneavoastră în original. Alături de formular, trebuie să prezentați și alte documente în original, cum ar fi cartea de identitate sau buletinul de identitate (în termen de valabilitate), pașaportul anterior (dacă este cazul), și, în cazul furtului, o dovadă emisă de poliția locală.

Este important să știți că eliberarea pașaportului nu mai este posibilă în regim de urgență, iar taxele de urgență nu se mai percep. Dacă sunteți presați de timp, există posibilitatea de a solicita eliberarea unui titlu de călătorie cu care vă puteți deplasa temporar în țara de origine în așteptarea obținerii pașaportului simplu electronic.

Procedura de programare la consulatele românești din străinătate se realizează online, pe portalul Ghișeul Consular Online, unde trebuie să vă înregistrați, să alegeți serviciul consular dorit și să completați informațiile necesare, urmând să programați apoi data și ora întâlnirii la Consulat.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close