Antena 3 CNN Actualitate Un român a rămas fără bani în cont, după ce a vrut să ajute un prieten fals, într-o nouă ţeapă pe Facebook şi Revolut

Un român a rămas fără bani în cont, după ce a vrut să ajute un prieten fals, într-o nouă ţeapă pe Facebook şi Revolut

Un român a rămas fără bani în cont, după ce a vrut să ajute un prieten fals care i-a cerut mai multe sume pe care urma să i le returneze în câteva ore, într-o nouă ţeapă care circulă pe Facebook şi care implică aplicaţia Revolut.

Un român a rămas fără bani în cont, după ce a vrut să ajute un prieten fals, într-o nouă ţeapă pe Facebook şi Revolut
Sursa foto: Profimedia Images | Facebook / Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2024   •   13:38

Povestea celui lăsat fără bani în cont a fost făcută publică de experţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), care au demascat înşelăciunea.

în GALERIA FOTO de ma jos puteţi vedea cum a decurs discuţia dintre cel lăsat fără bani în cont şi prietenul fals

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Potrivit DNSC, noua metodă de înşelăciune este atât de elaborată încât potenţialele victime nu mai fac verificările necesare şi trimit prietenilor bani.

"Infractorii din mediul online continuă să se folosească de rețelele de social media pentru a întinde capcane utilizatorilor.

Primul pas îl reprezintă compromiterea unui cont de utilizator pe rețelele sociale. Ulterior, aceștia pot analiza conversațiile din contul respectiv pentru a copia stilul de adresare al titularului legitim și, totodată, pentru a înțelege ce contacte din lista de prieteni ar fi susceptibile să trimită rapid bani cu 'împrumut'.

Mai departe, așa cum se poate observa din capturile de ecran atașate, atacatorii scriu mesaje private către prieteni care ar putea oferi acest ajutor financiar imediat. Desigur, ei pot folosi diferite scenarii în care oferă explicații vagi cu privire la motivele pentru care au nevoie de acei bani (ex: 'am cardul blocat/am contul blocat'). Vorbim despre o tehnică de inginerie socială care se bazează pe buna credință și dorința de a ajuta un prieten la nevoie. Odată activată emoția, scutul de securitate poate deveni inactiv, iar potențialele victime nu mai fac verificările necesare.

Pentru a primi bani, atacatorii se folosesc de metoda de plată prin link de Revolut, tocmai pentru a evita depistarea faptului că este o tentativă de fraudă. În cazul serviciului Revolut, fiecare cont este asociat unui număr de telefon, astfel că atacatorii ar trebui să aibă acces și la acel cont. În schimb, ei cer acest link de plată pe care ulterior îl accesează și direcționează banii în conturile lor.

RECOMANDĂRI

Fiți vigilenți atunci când primiți astfel de mesaje care cer un ajutor în bani prin mesaje private, chiar dacă cererea vine de la un prieten, familie sau o cunoștință! Este posibil ca acel cont să fi fost compromis, iar în spatele acestor mesaje să se afle chiar atacatorii.

Verificați întotdeauna dacă discutați cu titularul legitim al contului! Puteți să verificați acest lucru accesând un canal de comunicare alternativ, eventual apelându-l telefonic.

Dacă ați căzut în capcană, anunțați imediat banca (în acest caz Revolut) pentru a încerca blocarea tranzacțiilor și pentru a oferi detaliile necesare pentru analiză.

În cazul în care ați suferit o pagubă materială prin această metodă, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție și, nu în ultimul rând, notificați DNSC pe email ([email protected]) sau prin apel telefonic la 1911, acolo unde puteți discuta și cu un operator care vă poate îndruma către pașii necesari în astfel de cazuri. Echipa noastră va analiza metoda și va emite imediat o avertizare pentru ceilalți utilizatori.

Nu în ultimul rând, anunțați acei prieteni care și-au pierdut accesul la contul de social media și raportați acele conturi către rețeaua socială ca fiind compromise!

Antrenați-vă să depistați și să evitați amenințările din mediul online pe site-ul proiectului de conștientizare Siguranța Online, www.sigurantaonline.ro, inițiativă lansată de Directorat, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB) alături de parteneri din mediul privat", se arată într-o postare pe pagina de Facebook - DNSC.

‼️Infractorii din mediul online continuă să se folosească de rețelele de social media pentru a întinde capcane...

Publicată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC pe Vineri, 19 ianuarie 2024

×
Subiecte în articol: Facebook Revolut DNSC
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close