Antena 3 CNN Actualitate Marea Neagră devine focar? Cât de mare e riscul de boli după ruperea barajului din Ucraina | Anunțul autorităților de la București

Marea Neagră devine focar? Cât de mare e riscul de boli după ruperea barajului din Ucraina | Anunțul autorităților de la București

Cât de mare e riscul de boli transmise prin apă după ruperea barajului din Ucraina? Anunțul autorităților sanitare de la București.

Marea Neagră devine focar? Cât de mare e riscul de boli după ruperea barajului din Ucraina | Anunțul autorităților de la București
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2023   •   21:12

Institutul Naţional de Sănătate Publică a precizat, luni, că pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale nu s-a primit nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina.

"Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări.

În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale - EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina", a informat INSP într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 474 | Imagini din contraofensiva Ucrainei | Lupte grele pe linia frontului

Reprezentanţii INSP precizează că până prezent nu au fost înştiinţaţi, de către autorităţile de mediu, cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice şi/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina.

"În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai. Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere.

Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoara în perioada 1 iunie - 15 septembrie pentru toate zonele.

Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme", se menţionează în comunicat.

Potrivit instituţiei, în cazul în care în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar îmbăierea va fi interzisă.

Specialiştii INSP au anunţat că urmăresc permanent site-urile şi recomandările oficiale şi pot reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close