Antena 3 CNN Actualitate Risc însemnat de avalanşă în mai multe masive din România

Risc însemnat de avalanşă în mai multe masive din România

Alertă de la Administrația Națională de Meteorologie. Meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanşă în mai multe masive din România.

Risc însemnat de avalanşă în mai multe masive din România
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2024   •   22:26

Este risc mare de avalanșă în munții Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu până miercuri seara, se arată în Buletinul nivometeorologic publicat marți de Administrația Națională de Meteorologie.

În munții Parâng-Șureanu, la altitudini de peste 1.800 de metri, ninsorile recente au depus local 20-30 cm de zăpadă proaspătă peste stratul preexistent, ce încă are stabilitate și rezistență relativ redusă, și care are pe alocuri grosimi de 20-25 cm. În profunzime stratul este înghețat și stabilizat. Vântul puternic a format plăci de vânt în apropierea crestelor și troiene sau depozite mari de zăpadă.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin alunecarea straturilor mai puțin stabilizate de la suprafață sau prin ruperea plăcilor de vânt din zona crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. Riscul declanșării avalanșelor va fi mare (4).

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalanșă este însemnat (3)

Și în munții Țarcu-Godeanu, la peste 1.800 m în ultimele 24 de ore, au căzut local peste 30 l/mp de precipitații sub formă de zăpadă, care, datorită vântului puternic, au fost spulberate și depuse pe văi și în zonele adăpostite. Acestea prezintă coeziune slabă cu stratul de zăpadă subiacent, care are încă o rezistență redusă. Trecător va mai ninge slab. Vântul puternic din următoarele 24 de ore va viscoli ninsoarea și spulbera zăpada și va reduce vizibilitatea.

În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mari și troiene de peste 1-2 metri. În zona crestelor sunt cornișe, iar spre creste sunt formate plăci de vânt, care se pot rupe cu ușurință la supraîncărcări, în timp ce altele noi vor continua să se formeze. Atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, sunt condiții favorabile pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și mari.

Riscul declanșării avalanșelor se menține mare (4). La altitudini mai mici de 1800 m, riscul de avalanșă este însemnat (3).

De asemenea, este risc însemnat de avalanșă în Masivul Făgăraș, în Munții Rodnei și Călimani-Bistriței și în Munții Bucegi.

Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Ninge la primăvară, în România

Prognoza meteo Accuweather arată că ninsorile revin în România, chiar dacă în această săptămână avem temperaturi de primăvară, de până la 22 de grade Celsius.

După această săptămână cu vreme de primăvară, de la jumătatea lui februarie vremea nu va mai fi la fel de caldă, spun meteorologii Accuweather. Astfel, chiar dacă pare că a venit primăvara, ninsorile vor mai apărea.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza actualizată pentru perioada 5 februarie - 4 martie.

Potrivit meteorologilor, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în următoarele două săptămâni, însă precipitațiile vor fi excedentare în toată perioada prognozată.

Prognoza meteo pentru săptămâna 05.02.2024 – 12.02.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării, iar în rest va fi în general deficitar.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12.02.2024 – 19.02.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19.02.2024 – 26.02.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord- vestice.

Prognoza meteo pentru săptămâna 26.02.2024 – 04.03.2024

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi ușor excedentar în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo Accuweather, actualizată

Inclusiv în luna aprilie vom avea zile cu zăpadă, arată prognoza meteo Accuweather.

Chiar de la începutul lunii aprilie, va fi o vreme rece, cu minime de 1 grad, precipitaţii şi ninsoare, după cum se vede în prognoza meteo Accuweather actualizată.

Concret, pe 1 şi 2 aprilie, vor fi zile reci pentru perioada respectivă, după cum arată meteorologii Accuweather, cu nori şi zăpadă, şi temperaturi minime de 1-2 grade.

×
Subiecte în articol: risc avalansa România munte risc de avalansa
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close