Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfinţii Constantin şi Elena. Semnificaţia celor două nume

Sfinţii Constantin şi Elena. Semnificaţia celor două nume

La mulți ani de Sfinții Constantin și Elena, prăznuiți în calendarul creștin ortodox și în calendarul creștin catolic, în fiecare an, la data de 21 mai.

Sfinţii Constantin şi Elena. Semnificaţia celor două nume
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    21 Mai 2023   •   06:00

Semnificația numelor celor mai iubiți sfinți din România, Constatin și Elena, este una puternică. Aproximativ 1,8 milioane de români poartă numele celor doi sfinţi şi îşi sărbătoresc, astăzi, ziua de nume.

Totuşi, mulţi dintre ei nu ştiu care este semnificaţia celor două nume de sfinţi.

Numele Constantin își are originile din grecescul "Konstantinos" și latinescul "Constantinus", acestea fiind derivate din cuvântul latin "constans" care înseamnă "constant, statornic, stabil".

Se pare că numele de "Constantin" este echivalent cu numele bulgăresc "Стоян" (Stoian) și cu numelec grecesc "Eustathios", acestea având același înțeles, "neschimbător, stabil, neclintit".

Sfinţii Constantin şi Elena. Semnificaţia numelui Elena

De cealaltă, parte, originea numelui Elena una greacă, numele fiind asociat razelor soarelui. Motivul pentru care există această asociere este faptul că numele Elena derivă de la numele Helen, care semnifică, în primul rând, lumină, dar și frumusețe.

Așadar, purtătoarele acestui nume se pot mândri cu faptul că au un nume care este asociat frumuseții.

În mitologia greacă, cuvântul "helene" semnifică torță, foc, flacără, iar "selene" înseamnă lună. Iată, este ilustrată din nou această legătură cu o sursă de lumină, chiar dacă este vorba de una artificială, dar și cu cea naturală, provenită de la lună și nu numai de la soare.

Fiind asociată cu frumusețea, orice femeie care poartă acest nume este considerată ca fiind una senzuală, ce reușește mereu să impresioneze lumea din jur. Uneori, tocmai pentru a putea înfrumuseța lucrurile, aceasta apelează la minciuni "nevinovate" și este o mare visătoare.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close