Antena 3 CNN Actualitate Religie JOIA MARE. Ce se întâmplă la Denia săvârșită în Joia Mare

JOIA MARE. Ce se întâmplă la Denia săvârșită în Joia Mare

JOIA MARE. Ce se întâmplă la Denia săvârșită în Joia Mare
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    13 Apr 2017   •   15:39

JOIA MARE. La Denia săvârșită în Joia Mare cele 12 pericope evanghelice care sunt citite de preoți arată suferințele prin care a trecut Mântuitorul, făcând pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și Înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

PAȘTE 2017. JOIA MARE. În Joia Mare, se prăznuiește spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii (Euharistia), rugăciunea din gradina Ghetsimani și prinderea Domnului de către farisei.

DENIA DIN JOIA MARE. La slujba celor 12 Evanghelii lumea merge la biserică îmbrăcată în haine de doliu, făcute din pânză albă și cusute cu negru, conform site-ului www.crestinortodox.ro. Tot acum se duce la biserică pâine, care va fi sfințită de preot, stropită cu vin și împărțită enoriașilor în noaptea de Înviere. Se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. În majoritatea gospodăriilor românești, Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale și înroșirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paști.

SĂPTĂMÂNA MARE. Joia Mare este ultima zi din Postul Mare în care se fac slujbe pentru sufletul morților.

×
Subiecte în articol: paste 2017 joia mare saptamana mare
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close