Antena 3 CNN Actualitate Religie "Trimiteți, frățiile voastre!" ÎPS Teodosie spune că nu-i poate opri pe preoții și pe credincioșii care cer avansarea lui la rang de mitropolit

"Trimiteți, frățiile voastre!" ÎPS Teodosie spune că nu-i poate opri pe preoții și pe credincioșii care cer avansarea lui la rang de mitropolit

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a vorbit despre preoții și credincioșii care susțin reînființarea Mitropoliei Tomisului și avansarea Înaltpreasfinției sale în grad.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2024   •   08:58

Este vorba, bineînțeles, de gradul bisericesc care i-ar reveni dacă Patriarhia ar aproba "reactivarea" Mitropoliei Tomisului.

În acest scenariu, Teodosie ar deveni, în mod firesc, mitropolit.

Teodosie a comentat situația într-un interviu difuzat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului și a confirmat că a trimis un referat către cancelaria Sfântului Sinod în vederea reînființării Mitropoliei în orașul de la malul mării.

"N-a fost desființată (Mitropolia Tomisului) niciodată. Doar împrejurările au făcut să înceteze viața ei activă și, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată și recunoscută. Și nădăjduiesc în aceasta. Pentru că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat", a spus Teodosie.

Teodosie: "Au venit la mine mulți să-mi ceară voie să trimită scrisori. Nu-i creștinește să-i opresc!"

Arhiepiscopul a fost întrebat cum poate fi susținut acest demers de către laici, în condițiile în care preoții îl sprijină.

"Au venit la mine mulți... Trimiteți, frățiile voastre. Nu pot să vă opresc! M-au întrebat și alții: 'ne dați voie să trimitem și noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod?'

Eu nu pot să vă opresc, pentru că a opri nu este creștinește. Iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate și țării, și bisericii.

Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat și sperăm să se pună pe ordinea de zi", a răspuns el.

Teodosie a anunțat că-l dă în judecată pe purtătorul de cuvânt al BOR, care a spus că e "nefiresc" ca un înalt prelat să ajungă anchetat de DNA

Arhiepiscopul este într-o relație tensionată cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române. El a anunțat, prin avocat, că îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, pe care îl acuză că "încalcă grav legea penală, respectiv principiul prezumției de nevinovăție".

Reacția arhiepiscopului a venit după ce purtătorul de cuvânt a comentat calitatea de urmărit penal a lui Teodosie, spunând că "este total nefiresc ca un reprezentant de rang înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat" iar "poziția Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz".

DNA a anunțat la începutul lunii decembrie că ÎPS Teodosie este urmărit penal pentru cumpărare de influență.

Potrivit DNA, "în luna iulie 2023, Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri, martor în cauză, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie (...) din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte".

Alături de Teodosie, este urmărit penal, pentru complicitate la cumpărare de influență, și un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close