Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi?

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi?

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi?
23 Oct 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Sfantul Iacob este numit fratele Domnului (Gal. 1, 9), pentru ca a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Insa este potrivit sa-l numim var al lui Hristos si nu frate, pentru ca Mantuitorul S-a nascut pe cale supranaturala, deci nu a fost rodul legaturii dintre Iosif si Fecioara Maria. Daca il intalnim si sub numele de "fratele Domnului", trebuie sa stim ca la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse intr-un singur cuvant: frate.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Facem precizarea ca mama lui Iacob, Salomeea, era ruda Maicii Domnului, iar Iosif ajunge sa fie logodnicul Mariei la batranete, dupa moartea sotiei sale Salomeea.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Potrivit Traditiei, el a calatorit in Egipt impreuna cu tatal sau Iosif, cu Fecioara Maria si Pruncul, in vremea in care Irod cauta sa-L omoare pe Hristos.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. A fost primul episcop al Iersualimului. A alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrata de Sfintii Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Liturghia Sfantului Iacob se savarseste si in zilele noastre in Biserica Ortodoxa Greaca, pe 23 octombrie, in ziua sa de praznuire.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Sfantul Apostol Iacob a convertit multi iudei si elini la credinta crestina. Cand Anania a ajuns Mare Arhiereu, a hotarat sa-l ucida. Potrivit Traditiei, batranii iudeilor i-au spus lui Iacob sa urce pe aripa Templului sis a graiasca de acolo impotriva lui Hristos. Iacob a urcat, insa a marturisit in fata celor prezenti ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu. In urma acestei marturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim si ucis cu pietre.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Troparul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Glasul 2

Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic esti de neinduplecat; indrazneala ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roaga pe Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Condacul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Glasul 4

Cel Ce Te-ai Inaltat.

Dumnezeu Cuvantul Tatalui Unul-Nascut, Cel Ce a venit la noi in zilele cele de apoi, Sfinte Apostole Iacob, Dumnezeiescule, pe tine intai te-a aratat pastor si invatator ierusalimitenilor si ispravnic credincios Tainelor celor duhovnicesti. Pentru aceasta, toti pe tine te cinstim, Apostole.

CALENDAR ORTODOX 23 OCTOMBRIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Cuvios Ignatie, patriarhul Constantinopolului;

- Sfantului Cuvios Macarie Romanul;

- Sfantului Cuvios Nichifor;

- Sfantului Cuvios Petronie si a doi sfinti tineri.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close