Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Ce sfânt este sărbătorit astăzi
Sursa foto: Foto: doxologia
18 Aug 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Sfantul Ioan de Rila (cca. 867 - 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar si unul dintre cei mai reprezentativi sfinti ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfantul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinti canonizati dupa increstinarea bulgarilor. Este atat intemeietorul monahismului bulgar cat si al primului asezamant monahal din Bulgaria, Manastirea Rila. Sfantul Ioan de Rila s-a nascut la anul 867 in Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astazi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul sau Vladimir, Tarul Simeon I cel Mare, si cu fiul celui din urma, Tarul Petru I.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Initial pastor, la varsta de 25 de ani a ales sa-si traiasca viata in singuratate si rugaciune. Sfantul Ioan de Rila a trait in singuratate in mai multe locuri, inainte de a se duce in Muntii Rila, unde si-a petrecut restul vietii.  Sfantul Ioan de Rila era cunoscut, inca din timpul vietii, ca facator de minuni.  Vestea aceasta  s-a raspandit  cu usurinta in intreaga tara, ajungand pana in capitatla Imperiului Bulgar. Tarul Petru I a intreprins o calatorie de 120 km, pana in Muntii Rila, pentru a se intalni cu Sfantul Ioan si a lua povatuire duhovniceasca.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Sfantul Ioan de la Rila

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Intalnirea lor este descrisa in detaliu intr-una din „Vietile” Sfantului precum si in "Testamentul" Sfantului Ioan. Dupa o lunga calatorie , Tarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfantul Ioan, insa sfantul refuza sa-l intalneasca pe imparat in persoana. Imparatul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfantului. Sfantul Ioan a pastrat numai o mica parte din mancare, si i-a inapoiat tot aurul si celelalte daruri de valoare, spunandu-i tarului ca nu calugarii au nevoie de aur, ci imparatii, pentru a putea apara tara si a-l oferi saracilor.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Cu putin inainte de moartea sa (18 august 946) Sfantul Ioan de Rila si-a scris "Testamentul" ce se pastrea za pna in zilele noastre. La putin timp dupa moartea sa, moastele sale , facatoare de minuni, au fost mutate in Sofia, in timpul lui Petru I. Dupa ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia in 1183, moastele Sfantul Ioan de Rila au fost trimise in capitala Ungariei, Esztergom, unde au ramas timp de 4 ani, pana in 1187, cand au fost readuse in Sofia.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. In anul 1194, Tarul Ivan Asen I a ordonat ca moastele Sfantului sa fie mutate in Veliko Tarnovo, noua capitala. Supravietuind cuceririi turcesti a orasului din 1393, au fost inapoiate Manastirii Rila in anul 1469 cu permisiunea Sultanului Murad II.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Sfantul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva incepand cu anul 2002. Este praznuit pe 18 august si pe 19 octombrie.

CALENDAR ORTODOX 18 AUGUST. Tot in aceasta zi sunt pomeniti:

- Sfintii Mucenici Flor si Lavru;

- Sfintii Mucenici Ermi, Serapion si Polien;

- Sfanta Mucenita Iuliani (Iuliana);

- Sfantul Mucenic Leon;

- Sfintii patru sihastri, care in pustiu cu pace s-au savarsit;

- Patriarhii Constantinopolului: Ioan si Gheorghe;

- Sfintii Barnabas si Sofronie;

- Sfantul Arsenie cel Nou, din Paros.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close