Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: ”Rusia a pornit războiul electronic asupra NATO”

Radu Tudor: ”Rusia a pornit războiul electronic asupra NATO”

De câteva săptămâni, nave și aeronave din spațiul NATO semnalează perturbarea gravă a semnalului GPS, crucial pentru navigarea în siguranță, în zona nordică și sudică a Flancului Estic al NATO.

Radu Tudor: ”Rusia a pornit războiul electronic asupra NATO”
Sursa foto: Getty images/SEAN GLADWELL
de Georgiana Adam    |    30 Apr 2024   •   15:52

Compania Finnair a anunţat luni că îşi întrerupe zborurile către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS din zonă, pe care Tallinn le-a pus pe seama Rusiei vecine, relatează Reuters.

Interferenţele GPS şi spoofing-ul (situaţie în care o persoană sau un program reuşeşte să se identifice ca fiind altcineva prin falsificarea datelor, pentru a obţine un avantaj ilegitim – n.r.) s-au înrăutăţit în Europa de Est, în Marea Neagră şi în Orientul Mijlociu, toate fiind regiuni apropiate de zonele de conflict, potrivit grupului industrial OpsGroup.

ATACUL DIN MAREA NEAGRĂ

Acum 3 săptămâni, în timpul exercițiului NATO Sea Shield 2024 din Marea Neagră, semnalul GPS a fost puternic afectat. 

Potrivit unor surse navale autorizate din România, mai mulți proprietari de ambarcațiuni și-au văzut semnalul GPS puternic bruiat. Poziționarea navelor apărea undeva pe uscat în Peninsula Crimeea, deși ele erau andocate la mal în Constanța.

Zonele afectate de atacul militar electronic al Rusiei vizează atât apele teritoriale cât și zonele litorale din România, Bulgaria și Turcia, state membre NATO. 

Revenind la atacurile permamente din nord, Estonia va ridica problema interferenţelor GPS cu vecinii săi şi intenţionează să o discute în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, a declarat ministrul de externe al ţării, Margus Ţahkna, după anunţul Finnair.

“Este un fapt că Rusia afectează dispozitivele GPS din spaţiul aerian al regiunii noastre”, a declarat ministrul prin intermediul unui purtător de cuvânt. El nu a furnizat dovezi pentru această afirmaţie. Autorităţile estoniene, împreună cu Finnair, lucrează pentru a găsi soluţii pentru a restabili traficul aerian în Tartu, a asigurat Ţahkna.

Citește continuarea articolului pe site-ul radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: radu tudor Rusia NATO
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close