Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "30 de ani de când moldovenii s-au ridicat cu arma în mână să își apere țara în fața destabilizării susținute de Rusia"

Radu Tudor: "30 de ani de când moldovenii s-au ridicat cu arma în mână să își apere țara în fața destabilizării susținute de Rusia"

Parlamentul de la Chișinău a decis ca 2022 să fie declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, semnalează jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.

Radu Tudor: "30 de ani de când moldovenii s-au ridicat cu arma în mână să își apere țara în fața destabilizării susținute de Rusia"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Ian 2022   •   12:00

Inițiativa legislativă a fost aprobată cu votul a 72 de deputați.

Pe 2 martie se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea conflictului armat de la Nistru, în care peste 300 de persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ 370 au fost rănite.

După conflict, Rusia a menținut o prezență militară constantă în Transnistria iar localnicii cred că Moscova nu-și va retrage prea curând trupele, deși de la evenimentele respective au trecut aproape trei decenii.

În 1992, când independența și integritatea Republicii Moldova erau în pericol, mii de voluntari din raionul Căușeni au pus mâna pe arme și s-au ridicat pentru apărarea patriei. 

" (...) Moldova este porțile Europei. La ruși nu li-i chiar interesant să dea Moldova la Europa, dar lumea vrea independență. Rusia promite de 30 de ani că o să-și ia armata, dar nu se hotărăște. Adică gazul l-a scumpit, într-o lună a hotărât, dar ca să ia armata din Moldova, de 30 de ani nu se hotărăște? Nu vrea! De ce? Pentru că, vă spun, nu vrea să dea Moldova de bunăvoie, să fie o republică mică pe hartă, recunoscută în lumea mare", spune un localnic, intervievat de Europa liberă.

Materialul integral, pe blogul lui Radu Tudor.

×
Subiecte în articol: radu tudor Republica Moldova Rusia
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close