Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "Răspunsul pregătit de NATO la războiul purtat de Rusia: 300.000 militari şi adaptarea descurajării nucleare"

Radu Tudor: "Răspunsul pregătit de NATO la războiul purtat de Rusia: 300.000 militari şi adaptarea descurajării nucleare"

Analistul militar Radu Tudor semnalează declarațiile Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, în contextul contraofensivei declanșată de Ucraina și al necesității menținerii sprijinului aliat pentru țara agresată.

Radu Tudor: "Răspunsul pregătit de NATO la războiul purtat de Rusia: 300.000 militari şi adaptarea descurajării nucleare"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iun 2023   •   18:09

"Înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, care se desfășoară la Bruxelles, pe 15 și 16 iunie, Secretarul General Jens Stoltenberg a făcut remarci extrem de importante despre contraofensiva de eliberare a Ucrainei si efortul comun pentru înfrângerea Rusiei", a scris Radu Tudor pe blogul său.

Declarațiile lui Jens Stoltenberg, în continuare.

“Vedem că ucrainenii fac progrese și eliberează mai mult teritoriu. Cu cât Ucraina obține mai multe câștiguri, cu atât poziția lor va fi mai puternică la masa negocierilor.

Citește și: NATO a început cel mai amplu exerciţiu aerian din istorie

Cu cât Ucraina obține mai multe victorii, cu atât este mai probabil ca președintele Putin să realizeze că nu poate câștiga pe câmpul de luptă, ci trebuie să negocieze o pace justă.

Progresul pe care îl vedem este o dovadă a curajului și angajamentului forțelor ucrainene. De asemenea, demonstrează că sprijinul oferit de Aliații NATO face o diferență reală pe câmpul de luptă, chiar în timp ce vorbim.

Vom începe ședința noastră ministerială cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, care va fi precedată de Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, condus de Statele Unite ale Americii.

Împreună cu ministrul (ucrainean, n.r.) al Apărării, vom aborda evoluțiile de pe teren și cum să ne susținem sprijinul. Vom discuta despre un pachet de sprijin pe mai mulți ani, cu finanțare substanțială, pentru ca Ucraina să se poată apăra pe termen lung.

Jens Stoltenberg: "Viitorul Ucrainei este în NATO"

Pentru ca (Ucraina) să treacă de la standardele din epoca sovietică la standardele NATO și să obțină interoperabilitatea deplină cu NATO. Și să își reformeze și să-și reconstruiască sectorul de securitate și apărare.

Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se încheie, există aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei, pentru ca istoria să nu se repete.

Și pentru ca Rusia să nu se poată odihni, reînarma și relansa un nou atac.

La Summit-ul de la Vilnius, vom trimite un mesaj puternic de sprijin și solidaritate cu Ucraina și vom spune clar că viitorul Ucrainei este în NATO.

În această săptămână, miniștrii vor aborda, de asemenea, cum să consolideze și mai mult descurajarea și apărarea NATO, cu noile planuri regionale de apărare a teritoriului aliat, cu forțe, capabilități și niveluri ridicate de pregătire.

Jens Stoltenberg: "Noile planuri regionale de apărare presupun peste 300.000 de militari la cel mai înalt standard"

Planurile regionale necesită o nouă structură a forțelor NATO. Acest lucru va presupune peste 300.000 de militari la cel mai înalt standard operațional, susținuți de o putere aeriană și navală substanțială.

De asemenea, ne vom adapta structurile de comandă și control, pentru a putea să exercităm noile planuri regionale. Și sa le punem în practică, dacă este necesar.

În plus, mă aștept ca miniștrii să fie de acord să înființeze un nou Centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurii critice submarine în cadrul Comandamentului nostru maritim din Regatul Unit.

Centrul ne va spori conștientizarea situației și va spori prezența maritimă pentru descurajare și apărare.

Nu începem de la zero. Toate aceste lucrări se bazează pe cea mai mare adaptare a apărării noastre colective dintr-o generație.

Jens Stoltenberg: "Trebuie să continuăm să ne adaptăm"

Am început acum aproape un deceniu, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, și trebuie să continuăm să ne adaptăm.

La reuniunea ministerială, vom continua angajamentul nostru de lungă durată cu industria de apărare transatlantică.

Am invitat producători mici, mijlocii și mari de apărare din întreaga Alianță, la un eveniment informal.

Acest lucru le va permite miniștrilor Apărării să discute direct cu industria cum să intensifice cel mai bine producția, ne asigurăm lanțurile de aprovizionare și să eliminăm barierele din calea cooperării.

La eveniment vor participa și Ucraina și Uniunea Europeană. Mă aștept ca miniștrii Apărării să revizuiască un nou Plan de acțiune pentru producția de apărare, pe care liderii îl vor conveni la Summit-ul de la Vilnius.

Acesta își propune să rezolve rapid deficitele din stocurile noastre, pornind de la achiziții comune de 1 miliard de dolari doar pentru muniție de 155 de milimetri, acum în curs de desfășurare în acest an, de către agenția noastră de sprijin și achiziții NATO, NSPA.

În consecință, mă aștept ca miniștrii să decidă vineri să mărească aceste ținte în mod substanțial.

Jens Stoltenberg: "Continuăm să vedem o retorică nucleară nesăbuită a Rusiei"

Acest lucru ne va întări atât capacitatea de a ne apăra, cât și de a sprijini Ucraina, și va trimite un semnal clar industriei pentru a stimula producția.

Vom aborda, de asemenea, un angajament reînnoit de investiții în apărare pentru Summit-ul de la Vilnius.

Acest lucru ar trebui să clarifice faptul că alocarea a 2% din PIB în apărare nu este un plafon maximal, ci un nivel pe care trebuie să construim.

În cele din urmă, vom organiza o reuniune a Grupului de Planificare Nucleară (NPG).

Continuăm să vedem o retorică nucleară nesăbuită venind din Rusia, iar în ultimele câteva luni, Moscova a suspendat participarea la Noul Tratat START și a decis să desfășoare arme nucleare în Belarus.

Miniștrii vor discuta aspectele nucleare ale mediului de securitate actual. Vom lua în considerare adaptarea descurajării nucleare a NATO."

Foto: exerciții la Baza Militară Kogălniceanu, luna mai 2023

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close