Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor despre culisele deciziei lui Klaus Iohannis de a intra în cursa pentru șefia NATO: "Ar fi rezerva strategică"

Radu Tudor despre culisele deciziei lui Klaus Iohannis de a intra în cursa pentru șefia NATO: "Ar fi rezerva strategică"

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor a postat pe blogul personal o analiză a situației la vârful NATO, după ce președintele Klaus Iohannis și-a anunțat oficial decizia de a candida pentru funcția de Secretar General al alianței militare.

Radu Tudor despre culisele deciziei lui Klaus Iohannis de a intra în cursa pentru șefia NATO: "Ar fi rezerva strategică"
Sursa foto: hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   10:20

"Situația este în felul următor: Secretarul General Jens Stoltenberg, probabil cea mai eficientă personalitate în această poziție din istoria Alianței, va pleca la 1 octombrie 2024, după două prelungiri succesive ale mandatului său.

La final de septembrie, va avea loc o ceremonie la Cartierul General al NATO din Bruxelles pentru retragerea lui Stoltenberg.

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar trebui să fie cel care preia funcția, ca interimar, până la validarea unui nou Secretar General.

Pe 15 septembrie sunt alegeri prezidențiale în România.

Mircea Geoană vrea să candideze la funcția de președinte al României.

Radu Tudor: "Pentru a renunța să candideze în alegerile prezidențiale din România, Mircea Geoană trebuie să primească rapid o ofertă solidă"

El a recunoscut că are două opțiuni: să plece din poziția de Secretar General adjunct înaintea de luna septembrie, pentru a participa la campania electorală şi în alegerile propriu-zise, sau să renunțe la alegerile din România şi să rămână interimar în funcția de șef al NATO până va fi oficializat noul Secretar General de către toate capitalele aliate.

Pentru a renunța la prezidențiale din România, Mircea Geoană ar trebui să primească o ofertă solidă în viitorul imediat. O ofertă de genul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate, funcție ocupată în prezent de Josep Borrell.

Însă și Franța este interesată de această poziție, iar președintele Emmanuel Macron se pare că lucrează deja în acest sens, cu mai multe variante de candidați, inclusiv Geoană.

Dar cred că Geoană va fi mai degrabă tentat de politica dâmbovițeană decât de cea europeană.

Iar daca Geoană pleacă în august (să participe în cursa prezidențială din România), iar Stoltenberg la final de septembrie, 'Houston, we have a problem'.

Klaus Iohannis a declarat că nu va pleca din funcția de președinte înainte de terminarea mandatului său, la 21 decembrie anul curent.

Ceva dă cu virgulă.

Radu Tudor: "Iohannis ar fi rezerva strategică, dacă premierul olandez demisionar virează brusc"

Avem nevoie de un Secretar General al NATO validat în timpul verii şi care să preia funcția la 1 octombrie 2024.

După tot tabloul descris mai sus, doar premierul Olandei, Mark Rutte, se califică pentru poziţia de Secretar General al NATO, fiind deja sprijinit de SUA şi Franța, marii jucători pentru poziția din fruntea Alianței.

PS : Mai este o variantă pe care am aflat-o la Bruxelles. Mark Rutte si Emmanuel Macron ar plănui să ia poziția de președinte al Consiliului European pentru premierul Olandei. Să nu rămână Renew fără influență la vârful Europei.

Varianta 2 a Parisului este poziția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate.

În acest caz, Iohannis ar fi rezerva strategică, dacă Rutte virează brusc. Și atunci totul are sens. Dacă nu e așa, atunci pe aflăm pe nisipurile mișcătoare ale hazardului funcțiilor mari şi nu e bine deloc", a conchis Radu Tudor în analiza de pe blogul său.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close