Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: "Aliații de la Cincu și-au făcut poze cu tancurile românești vechi de 70 de ani!" | România se pregătește să cumpere tancuri din Coreea de Sud

Radu Tudor: "Aliații de la Cincu și-au făcut poze cu tancurile românești vechi de 70 de ani!" | România se pregătește să cumpere tancuri din Coreea de Sud

România se pregătește să cumpere tancuri Hyundai și obuziere Samsung.

Radu Tudor: "Aliații de la Cincu și-au făcut poze cu tancurile românești vechi de 70 de ani!" | România se pregătește să cumpere tancuri din Coreea de Sud
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Iul 2023   •   10:50

Ambele tipuri de armament sunt conforme cu standardele NATO.

La Conferința privind cooperarea în domeniul apărării industriale dintre România și Coreea de Sud, șeful Direcției Generale de resort din cadrul Ministerului Apărării Naționale a dezvăluit intenția țării noastre, de a continua procesul de modernizare a armatei prin achiziționarea a aproximativ 300 de tancuri de luptă noi.

România își propune acum să formeze 5 batalioane de tancuri, scrie presa străină, citată de cotidianul național Jurnalul.

Citește și: Radu Tudor, informații îngrijorătoare: ce vor să facă rușii în Marea Neagră

"Forțele terestre române au tancuri învechite, tancuri T 55 care împlinesc vârsta de 70 de ani și sunt complet depășite din punct de vedere moral și tehnologic, și tancuri TR 85 care au, și ele, o vechime de aproape 50 de ani. Această achiziție ar fi trebuit făcută de mult, însă în momentul în care la granița României, la granița NATO, este un război, cred că ne-am alertat constatând că nu avem această importantă categorie de tehnică militară pentru forțele române.

De altfel, în momentul în care România a scos tancurile T 55, cu o vechime de peste 70 de ani, la Centrul de instituție de la Cincu, acolo unde se află sediul de luptă al NATO, aliații noștri francezi, belgieni și olandezi și-au făcut selfie-uri cu vechile tancuri românești, pentru că nu mai văzuseră așa ceva decât în muzee.

Avem urgentă nevoie de tancuri moderne. Și Coreea de Sud poate fi o opțiune foarte bună în momentul de față, având în vedere că lista de așteptare pentru marii producători de armament este foarte lungă, odată cu declanșarea războiului în Europa.

Radu Tudor: "Până să ne apere aliații în baza Articolului 5, este obligația noastră să ne întărim apărarea"

Știm bine că această țară, Coreea de Sud, și-a construit toate liniile tehnologice pe licențe americane în anii 60, în anii 70. E un semn că această țară reușește să facă performanță. 

În momentul de față cred că este o opțiune bună, pentru că altfel am fi așteptat 5, 6 sau 7 ani. Și așa am întârziat foarte mult cu dotarea militară românească peste 20 de ani. Într-un fel, aș putea să spun că ne-a ajuns cuțitul la os.

Avem nevoie urgentă de tancuri în România pentru flancul de est al NATO. Până la Articolul 5, până când aliații dau dovadă de solidaritate și ne apără și pe noi, obligația noastră este să ne întărim, noi, apărarea și să putem constitui o forță suficient de puternică pentru descurajarea oricărui adversar", a spus a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Foto: tancuri sud-coreene K2 importate de Polonia pentru forțele sale armate, portul Gdynia, decembrie 2022

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close