Antena 3 CNN Actualitate Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre suicid: ”Sunt situații în care se poate face ceva. Falsele pudori și timiditatea conversațională fac mai mult rău”

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre suicid: ”Sunt situații în care se poate face ceva. Falsele pudori și timiditatea conversațională fac mai mult rău”

Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit la Antena 3 despre suicid, în contextul numeroaselor cazuri identificate în România în ultima săptămână. Medicul susține că în țara noastră aproximativ 5.000 de oameni recurg la suicid în fiecare an.

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre suicid: ”Sunt situații în care se poate face ceva. Falsele pudori și timiditatea conversațională fac mai mult rău”
Sursa foto: Facebook/Gabriel Diaconu
de Adelina Miron    |    04 Mai 2022   •   10:31

Suicidul poate fi prevenit în anumite situații, spune psihiatrul Gabriel Diaconu.

„În fiecare an în România mor prin suicid undeva la aproximativ 5.000 de oameni. Probabil că în oricare zi a anului se suicid undeva la 15-20 de persoane. Asta se întâmplă în contextul unei stări stări modificate a sănătății mintale a populației  și a sistemului psihiatric care este mai mult sau mai puțin cenușăreasă.

Moartea prin suicid este o dublă traumă. Este o faptă în spatele căreia se ascunde un grad de absurd. Nu știi de ce face asta, nu știi ce rost a determinat-o să facă ceea ce noi numim pasaj la act și îndoiala rămâne în mintea oamenilor ulterior, dacă ei ar fi putut să facă ceva să intervină. Răspunsul este tardiv în astfel de situații, dar trebuie să îl dăm.

Sunt situații în care se poate face ceva. Poți să fii mai atent la dispoziția persoanei. Cât de bine se ancorează în realitate, dacă are stări depresive, adicții, dacă are evenimente adverse dramatice de viață recente. Cel mai mult contează dacă cumva verbalizează spontan că se gândește la moarte sau la suicid. (...)

Sprijinul persoanelor apropiate contează foarte mult. O abordare directă și onestă este preferabilă politeții. Falsele pudori și timiditatea conversațională fac mai mult rău. Oamenii au fost învățați că dacă pronunță cuvântul suicid persoana o să acționeze ca prin magie. Dimpotrivă. Dacă vorbești calm și onest despre gânduri negre s-ar putea ca oamenii să coopereze și să se deschidă. (...)

Persoana poate să fie încurajată, ba chiar să îi fie facilitat accesul la un psiholog. Dacă lucrurile sunt mai serioase, poate că merită văzut u psihiatru. Nu mai este o stigmă să vezi un psihiatru cum era acum 10-15 ani.”, a explicat Gabriel Diaconu.

Ieri dimineață, o femeie din Timișoara s-a aruncat de pe un bloc de 10 etaje cu cei doi copii ai săi, iar toți trei au decedat în urma impactului. Apropiații acesteia spun că nu femeia nu a dat semne de depresie ci, dimpotrivă, era o persoană optimistă.

Tot în această săptămână, o altă femeie de 35 de ani din Craiova a recurs la același gest, însă nu a putut fi salvată, iar doi soți din județul Timiș au decis să își puna capătul zilelor în propria locuință.

Citeşte şi: Filmul tragediei din Timișoara. Noi detalii despre femeia care s-a aruncat cu copiii în brațe de pe un bloc

 

×
Subiecte în articol: Gabriel Diaconu suicid
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close