Antena 3 CNN Actualitate A murit Elena Barac Bulgaru, prima femeie din România care a pilotat un elicopter

A murit Elena Barac Bulgaru, prima femeie din România care a pilotat un elicopter

Elena Barac Bulgaru a fost un model pentru împătimiții zborului din România. Ea s-a stins din viață cu două săptămâni înainte de a împlini 89 de ani.

A murit Elena Barac Bulgaru, prima femeie din România care a pilotat un elicopter
de Claudia Popovici    |    02 Noi 2020   •   21:00

Elena Barac Bulgaru s-a nascut la Tecuci în anul 1931. În copilărie petrecea ore întregi cu ochii în vâzduh, plină de curiozitate şi entuziasm cu intenţia să prindă un avion care zbura suficient de jos astfel încât să vadă pilotul.

Speranța de a urma cândva școala de pilotaj de lângă casă i-a fost spulberată, după ce a izbucnit al Doilea Război Mondial. Nu a renunţat şi la 18 ani, pasionată de zbor și cu aptitudini speciale pentru o profesie nu foarte deschisă femeilor, a început cursurile Școlii de planorism de la Reșița.

A sărit cu parașuta și a mers pe rând cu tot felul de aparate de zbor. În 1960, Elena Bulgaru a început să lucreze în aviația sanitară. A zburat mii de ore, de la un capăt la altul al țării ca să salveze vieți. Timp de 17 ani a transportat sânge, doctori şi pacienți în stare gravă.

O fostă elevă a Elenei Barac Bulgaru a postat un mesaj emoţionant Facebook

”Ieri, doamna Elena Barac Bulgaru, prima femeie din Romania care a zburat pe un elicopter și-a luat zborul spre brațele Lui Dumnezeu! Aviator de succes, a făcut minuni salvând viața multor oameni accidentați, cărând sângele prețios dătător de viață, nerefuzând nicio misiune a AVIASAN-ului, oricat de grea sau de periculoasă era…

În calitate de instructor a pregătit peste 150 de piloți, iar la începutul anilor 70 a fost prima femeie pilot din România care a pilotat un elicopter

"Soție și mamă a doi băieți s-a făcut iubită de noi, elevii clasei a doua, colegi ai fiului Romulus, când în pauzele dintre ore, avionul pe care-l pilota zbura deasupra școlii salutându-ne cu aripile”, a mai spus fosta elevă în postarea de pe Facebook.

Elena Barac Bulgaru a fost declarată cetățean de onoare al Municipiului Ploiești în urmă cu aproximativ 15 ani

"Ce frumoasă era când, terminându-și treaba din aer, venea îmbrăcată în uniforma de pilot strânsă pe trupul mititel să-și ia puiul de la școală! Anii au trecut și ne-am reîntâlnit când, in calitate de referent al Cercului Militar Ploiești organizam sărbătorirea Zilei Aviației Romaniei, domnia sa fiind invitat de onoare în oricare manifestație a noastră.

Am iubit-o pe această femeie cu minte sclipitoare și mână fermă și spun cu mâna pe inimă că iubirea cu care mă privea și mă îmbrățișa m-a făcut cu adevărat fericită”, a mai spus fosta elevă a Elenei Barac Bulgaru, în postarea de pe Facebook.

 

 

×
Subiecte în articol: piloti
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close