Antena 3 CNN Actualitate Categoria de români care va fi impozitată cu 70% de ANAF în 2024 | Avertismentul experţilor

Categoria de români care va fi impozitată cu 70% de ANAF în 2024 | Avertismentul experţilor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica o nouă cotă de impozitare de 70% care va avea impact asupra unei categorii importante de români.

Categoria de români care va fi impozitată cu 70% de ANAF în 2024 | Avertismentul experţilor
Sursa foto: Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   00:00

Potrivit experților, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are în vedere o schimbare semnificativă în politica fiscală care va avea impact asupra contribuabililor persoane fizice din România. 

Mai exact, începând cu data de 1 iulie 2024,  ANAF va aplica o nouă cotă de impozitare de 70% pentru veniturile nedeclarate, demers  menit să combată evaziunea fiscală și să asigure conformitatea fiscală a contribuabililor.

"Potrivit Legii 296/2023, cei care nu îşi declară corect veniturile riscă, pe lângă cota ridicată de impozitare, dobânzi şi penalităţi de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere.

Acestea vor fi calculate până la data plăţii debitelor principale, dar valoarea penalităţilor de nedeclarare se poate reduce cu 75% în cazul plăţii sau compensării debitelor până la termenul lor de plată sau în cazul finalizării cu succes a unei eşalonări la plată”, se menţionează într-un material al consultanților Deloitte, citat de romaniatv.ro

Această schimbare va fi implementată indiferent de momentul obținerii veniturilor sau de începerea controlului asupra persoanelor respective.

Astfel, indiferent dacă un contribuabil este supus unui control înainte sau după 1 iulie 2024, cota de impozitare de 70% va fi aplicată deciziei de impunere.

În acest context, consultanții recomandă ca toate persoanele aflate sub un control fiscal să acționeze rapid pentru finalizarea acestuia înainte de 1 iulie 2024, pentru a evita aplicarea noii cote de impozitare. 

×
Subiecte în articol: ANAF măsură fiscală
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close