Antena 3 CNN Actualitate Paşii pe care trebuie să-i urmeze românii care îşi pierd actele sau le sunt furate când merg în străinătate

Paşii pe care trebuie să-i urmeze românii care îşi pierd actele sau le sunt furate când merg în străinătate

Românii care merg în vacanţe în străinătate sau călătoresc acolo dintr-un alt motiv şi îşi pierd actele sau le sunt furate trebuie să ştie ce paşi trebuie să urmeze pentru a-şi recupera documentele.

Paşii pe care trebuie să-i urmeze românii care îşi pierd actele sau le sunt furate când merg în străinătate
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    25 Aug 2023   •   00:00

Cei care pleacă din România în străinătate şi se trezesc că au rămas fără actele în baza cărora călătoresc (pașaport și/ sau carte de identitate), trebuie să se adreseze ambasadei sau consulatului României din respectiva regiune pentru a primi un titlu de călătorie.

În baza acestui document, românii care se află în una din situaţiile de mai sus pot reveni în țară.

Titlul de călătorie poate fi folosit doar pentru întoarcerea în România, respectiv pentru trecerea granițelor, iar valabilitatea lui este de cel mult 30 de zile. 

Titlul de călătorie îşi pierde automat valabilitatea la intrarea în România.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană cu cetățenie română aflată temporar în străinătate, indiferent de motiv, după ce constată că a pierdut ori i s-au furat actele de identitate e să se adreseze autorităţilor locale de poliţie.

De acolo va primi o dovadă eliberată de polițiști în urma unei declaraţii de pierdere sau furt.

În baza acestui document, persoana care a rămas fără acte de identitate și care se află pe teritoriul unei țări străine se va putea adresa ambasadei sau celui mai apropiat consulat, pentru a obține, în mod gratuit, titlul de călătorie.

Pentru eliberarea titlului de călătorie e nevoie de prezenţa obligatorie a solicitantului la oficiul consular, inclusiv în cazul minorilor, având în vedere că e nevoie de preluarea, în format electronic, a fotografiei şi/ sau a semnăturii acestuia.

În cazul documentelor de călătorie pierdute ori furate, la consulat trebuie prezentată o declaraţie de pierdere (de cele mai multe ori, aceasta poate fi dată şi la sediul oficiului consular) şi/ sau dovada eliberată de organele de poliţie, potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: acte vacanţă strainatate
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close