Antena 3 CNN Actualitate Raportul Băncii Mondiale: Ce pagube ar provoca un seism major în București

Raportul Băncii Mondiale: Ce pagube ar provoca un seism major în București

Nicușor Dan stă mai bine de 500 de zile cu un raport al Băncii Mondiale pe masă.

de Alexandra Cojoianu    |    19 Feb 2023   •   19:58

Documentul reprezintă o analiză făcută de experți în scopul de a ne învăța ce și cum să facem în materie de consolidări pentru a salva Bucureștiul în cazul unui cutremur major.

Ce se propune în document

În anul 2019 a fost încheiat acest acord cu Banca Mondială, iar experții acestora trebuiau să ne arate care este starea Capitalei și ce s-ar întâmpla dacă în București s-ar produce un cutremur major. 

Experții Băncii Mondiale au luat în calcul două variante, una de 7,5 grade Richter și una de 7,7. Cutremurele ar fi posibile în județul Vrancea cu un epicentru la 100 de kilometri de București.

Citește și: S-au mutat în coteţ, de teama cutremurului. "Ne-am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, aseară aşa am dormit" | Povestea unei familii din Gorj

În prima variantă, cea de 7,5 grade pe scara Richter, la o primă analiză s-a arătat că în urma unui astfel de cutremur s-ar putea pierde la o primă mână 5,5 miliarde de euro doar din prăbușirea clădirilor. Cele mai mari pierderi ar fi în sectoarele 2,3 și 6 acolo unde, la o primă numărătoare, ar putea exista până la 2,500 de decese. 

În a doua variantă, adică în cazul unui cutremur de 7,7 grade pe scara Richter, în București ar putea fi peste 7,000 de decese doar în sectoarele 2 și 3. 

Până în acest moment, în ultimii doi ani primăria Capitalei nu a făcut decât să închidă compania care se ocupa cu aceste consolidări a clădirilor cu risc seismic.

Timp de doi ani astfel de lucrări au fost oprite, iar acum primăria Capitalei promite că va începe demersuri serioase în anii următori.

×
Subiecte în articol: banca mondiala cutremur București
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close