Antena 3 CNN Actualitate Orașul în care se deschide prima școală de meșteșugărit din România: "Aducem arta tradițională românească mai aproape de publicul tânăr"

Orașul în care se deschide prima școală de meșteșugărit din România: "Aducem arta tradițională românească mai aproape de publicul tânăr"

Prima școală de meșteșugărit din România va fi deschisă în acest an în urma unei investiții de 2,5 milioane de euro.

Orașul în care se deschide prima școală de meșteșugărit din România: "Aducem arta tradițională românească mai aproape de publicul tânăr"
Sursa foto: Facebook I Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA“ din Sibiu
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mar 2024   •   18:00

Inițiativa face parte din Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Prima școală de meșteșugărit din România va fi deschisă în acest an în Casa Artelor, de Muzeul Astra din Sibiu, în urma unei investiții de 2,5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al muzeului, investiția este realizată deja în proporție de 85% și a inclus renovarea completă a unei case de patrimoniu din Piața Mică a Sibiului și transformarea ei în spațiu pentru organizarea de ateliere de meșteșugărit, o Galerie de Artă Populară de unde doritorii vor putea achiziționa obiecte de artizanat, dar și o cafenea culturală amenajată la parterul casei.

"Prin Casa Artelor ne-am dorit să aducem arta tradițională românească mai aproape de publicul tânăr, să o facem mai accesibilă și, totodată, să îi asigurăm longevitatea.

Credem cu tărie că muzeele și locurile de cultură trebuie să facă eforturi pentru a se apropia de public, de copii și de tineri în special, pentru că aceștia vor duce mai departe moștenirea noastră culturală”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului Astra.

Mii de copii din județul Sibiu și din toată țara vor putea participa începând din acest an la ateliere de meșteșugărit în cadrul Casei Artelor și vor descoperi arta tradițională românească.

Aceștia vor interacționa cu meșteșugari și vor învăța să lucreze cu lemn, lut, vor învăța să picteze motive folclorice românești și să coasă ii și ștergare tradiționale.

Pe lângă atelierele organizate, Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc și prin Galeria de Artă Populară, unde meșteșugarii din România își vor putea comercializa obiectele.

Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara.

Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii

De asemenea, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală.

La etajul 1 al clădirii vor fi trei spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

×
Subiecte în articol: Sibiu
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close