Antena 3 CNN Actualitate Apare o "nouă țară". Are mult aur, pietre prețioase, minerale, petrol și gaze | Peste 40.000 de locuitori sunt deja acolo

Apare o "nouă țară". Are mult aur, pietre prețioase, minerale, petrol și gaze | Peste 40.000 de locuitori sunt deja acolo

Un guvern a făcut recent un transfer de control teritorial. Apare astfel o "nouă țară". Are mult aur, pietre prețioase, minerale, petrol și gaze.

Apare o "nouă țară". Are mult aur, pietre prețioase, minerale, petrol și gaze | Peste 40.000 de locuitori sunt deja acolo
Sursa foto: pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2024   •   22:39

Creat în 1999, acest teritoriu, care este de aproape patru ori mai mare decât Franţa, are rezerve de aur, pietre preţioase, minerale şi pământuri rare, precum şi petrol şi gaze.

Guvernul Canadei a făcut cel mai mare transfer de control teritorial din istorie. Premierul canadian Justin Trudeau a marcat un moment istoric pentru Canada prin semnarea unui acord prin care transferă controlul asupra terenurilor şi resurselor din vasta regiune arctică Nunavut către guvernul local.

"Acesta este un loc bogat în cultură, cunoştinţe tradiţionale, minerale esenţiale şi alte resurse de care avem nevoie pentru a construi împreună economia de mâine", a declarat şeful guvernului canadian, care a spus că este "un moment important în istoria Nunavut" şi "în istoria ţării".

O "țară" nouă de patru ori mai mare decât Franța se conturează pe harta lumii

Două milioane de kilometri pătraţi de pământ şi apă vor fi transferate de la guvernul federal al Canadei către cel al Nunavut.

"Terenurile şi resursele noastre sunt acum în mâinile poporului nostru", a confirmat premierul din Nunavut, P.J. Akeeagok.

Nunavut este una dintre cele mai îndepărtate şi slab populate regiuni din lume, cu o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori, marea majoritate inuiţi.

Pe lângă transferul responsabilităţii pentru terenuri şi resurse către Nunavut, teritoriul primeşte şi dreptul de a colecta redevenţele.

Iqaluit este capitala regiunii Nunavut, predominant indigenă, cel mai nordic teritoriu al Canadei, în apropiere de Groenlanda.
 

×
Subiecte în articol: Canada Nunavut
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close