Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre impozitarea concediilor medicale: "Va exista o măsură reparatorie"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre impozitarea concediilor medicale: "Va exista o măsură reparatorie"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat de unde a venit propunerea pentru impozitarea concediilor medicale şi cum se va aplica, dar şi ce soluţii se vor găsi pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologice.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre impozitarea concediilor medicale: "Va exista o măsură reparatorie"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2024   •   16:32

Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, propunerea impozitării concediilor medicale a venit de la Ministerul de Finanţe.

"Din câte ştiţi, Ministerul de Finanţe este la colegii noştri de coaliţie, de acolo a plecat propunerea. Eu o înțeleg, din punct de vedere al finanțistului, dacă vreţi, eu nu sunt finanțist.

Dar, sigur că sunt pacienți care au boli cronice, pacienţi oncologici la care şi costurile vieţii de zi cu zi sunt importante, iar discuţia care există în momentul de faţă este de a analiza dacă această impozitare va fi ridicată pentru unele categorii sau în general.

Aşteptaţi, să avem discuţii, dar, cu siguranţă, pentru pacienţii cu boli cronice sau oncologici, eu am avut o poziţie în acest sens, va exista o măsură reparatorie", a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii: "Impozitarea concediilor medicale nu reprezintă o supraimpozitare"

"Când lucraţi, primiţi un salariu, venitul este impozitat cu 10%. În cazul concediilor medicale, venitul nu este impozitat. Este vorba de impozitarea acelui venit. A existat o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul de Finanţe, care a introdus şi veniturile din concediile medicale în această grilă de impozitare, care se aplică în mod curent. Dacă spui că este supraimpozitare se înţelege că e un impozit suplimentar. Nu este vorba de niciun impozit suplimentar, ca să lămurim lucrurile de la început!", a mai spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres. 

Marcel Ciolacu: "Trebuie făcută o distincție clară"

"Au fost vreo 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat și am fost răciți. Trebuie făcută o distincție clară care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate", a spus premierul, Marcel Ciolacu. 

De asemenea, el a vorbit și despre impozitarea concediilor medicale, menționând faptul că din punctul lui de vedere pentru probleme minore de sănătate, românii nu ar trebui să fie scutiți de impozit.

"Vrem să facem o ordine în România? Sau vrem să continuăm de a ne delăsăm. Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate, și n-am putut merge zece zile și noi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific. Vreți să dăm scutiri de impozite? Foarte bine! Dar sunt plătite din banii tuturor", a declarat Marcel Ciolacu.

 

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close