Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Apărării, noi precizări despre bucățile din drona rusească găsite în România: "Eu l-am informat marți pe președinte că nu s-au găsit resturi"

Ministrul Apărării, noi precizări despre bucățile din drona rusească găsite în România: "Eu l-am informat marți pe președinte că nu s-au găsit resturi"

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a făcut noi precizări, la Antena 3 CNN, despre bucățile din drona rusească găsite miercuri pe teritoriul României.

Ministrul Apărării, noi precizări despre bucățile din drona rusească găsite în România: "Eu l-am informat marți pe președinte că nu s-au găsit resturi"
de Mia Lungu    |    06 Sep 2023   •   15:23

Angel Tîlvăr a precizat, la Antena 3 CNN, că încă nu se știe când au căzut resturile dronei rusești în zona localităţii Plauru din județul Tulcea, sau dacă au vreo legătură cu atacul la care făceau referire autoritățile ucrainene la începutul săptămânii.

Ministrul Apărării a recunoscut că el este cel care l-a informat marți pe președintele Klaus Iohannis că nu s-au găsit resturi de drone rusești la noi în țară. Asta în contextul în care Klaus Iohannis a anunțat public marți că "nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.”

Forțele Navale Române au descoperit ulterior, resturile metalice, marți seara, în jurul orei 18:00, în localitatea Plauru, care se învecinează cu Izmail, în regiunea Odesa, spune Angel Tîlvăr, moment în care s-au început cercetările la fața locului.

"Aseară, în jurul orei șase, am avut indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă. S-au făcut lucrurile care se fac în mod obișnuit în astfel de cazuri. Echipele, au luat aceste probe pe care le analizează, folosind echipamentele pe care le avem la dispoziție în cadrul facilităților pentru acest lucru din cadrul Ministerului Apărării Naționale

Scopul unor astfel de investigații este tocmai de a aduce precizie unei posibile concluzii. Există și posibilitatea să fie echipament de mult mai multă vreme."., a spus Ministrul Apărării.

Întrebat cine l-a informat inițial pe Klaus Iohannis că nu s-au găsit resturi, acesta a răspuns:

"Eu i-am furnizat această informație, pentru că la momentul la care am făcut prima comunicare pe această speță, toate datele pe care le-am avut puse la dispoziție de către colegii mei din cadrul Ministerului Apărării Naționale duceau la această concluzie."

"Informarea mea (n.r. informarea inițială către președinte) s-a bazat pe ce am avut la dispoziție și pe concluziile care mi-au fost prezentate de către cei care au atribuții în MApN. Informarea mea a fost făcută cu bună credință. Nu aveam nimic de câștigat să ofer o informație falsă președintelui”, a spus, la Antena 3 CNN, Angel Tîlvăr.

"Echipa noastră de la Forțele Navale (a găsit bucățile- n.r.). Informația a fost corectă inițial. Ulterior au apărut elemente care au contrazis informația noastră inițial", adaugă Angel Tîlvăr.

El spune că l-a informat pe Klaus Iohannis marți seara.

"Eu am oferit toate detaliile pe care le-am avut la acel moment și domnia sa mi-a spus să fac tot ce este legal, corect și eficient ca lucrurile să fie înțelese bine din punct de vedere al situației apărute. (...) Nu-mi este teamă (să piardă funcția de ministru - n.r.), pentru că poziția nu e ocupată prin concurs, iar cei care m-au numit au și dreptul să mă revoce", conchide Tîlvăr.

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close