Antena 3 CNN Actualitate Social Ministrul Afacerilor Interne, despre protestele din 10 august: Voi prezenta raportul în CSAT. Prezint scuzele mele tuturor celor care au suferit în urma violenţelor

Ministrul Afacerilor Interne, despre protestele din 10 august: Voi prezenta raportul în CSAT. Prezint scuzele mele tuturor celor care au suferit în urma violenţelor

Ministrul Afacerilor Interne, despre protestele din 10 august: Voi prezenta raportul în CSAT. Prezint scuzele mele tuturor celor care au suferit în urma violenţelor
19 Aug 2018   •   19:02

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut, duminică, o declaraţie de presă având ca temă evenimentele de la manifestaţiile din data de 10 august.

Carmen Dan a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma violențelor din Piaţa Victoriei și a precizat că, dacă i se va solicita, va prezenta raportul în comisiile parlamentare dre apărare şi în CSAT.

„Vreau să fie foarte clar, acest raport nu are rolul de a stabili vinovății. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violentelor. Nu am nicio ezitare să prezint raportul Guvernului României, CSAT-ului, dacă mi se va cere. Până în prezent, nu am primit nicio invitație oficială în acest sens. 

Au fost deschise 21 de dosare, 3 dintre ele cu autor necunoscut. Sunt cercetate 20 de persoane, 3 au fost arestate preventiv, 2 plasate sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de de amenzi. Poliția și Jandarmeria va asigur că a lucrat în toate aceste zile, însă parchetele civile au avut doar două zile de lucru, luni și marți. De mâine vom începe și vom merge la parchetele civile și cu alte sesizări și informații obținute în aceste zile în care la noi s-a lucrat serios”, a spus ministrul.

Carmen Dan a precizat că a fost începută o verificare internă la Jandarmeria Română, fiind identificate cinci situații în care există posibilitatea ca jandarmii să fi săvârșit abuzuri.

„Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Se află în proces de identificare. Față de acțiunile jandarmilor, a fost începută o verificare internă. Au fost identificate cinci situații susceptibile. Protestul nu a fost asumat de organizații și asociații civice, nu a existat un organizator care să-și asume responsabilitatea legală.

În pregătiriea misiunii, MAI a solicitat oficial date privind posibilele riscuri asociate acestui protest. După protest, am solicitate date, informații noi, evaluări privind celor care au generat acte de violență în Piața Victoriei. Cazan a avut la dispozitive resurse suplimentare, dar și jandarmi din București, Constanța, Craiova”, a spus Carmen Dan. 

Ministrul a detaliat și se scrie în raport. „Au fost semnalate persoane care spărgeau pavajul pentru a arunca cu bucăți din acestea în jandarmi. Ora 21.30 se conturează un grup de persoane violente cunoscut ca făcând parte din galeriile de fotbal. Ora 22.53 se semnalează că în zona fast food un grup de persoane se manifestă violent. Au fost direcționate în zonă două echipaje, în scurt timp venind alte două echipaje. Între timp, echipajele sunt blocate de grupurile de oameni. Se solicită sprijinul Jandarmeriei. Acesta e momentul când cei doi jandarmi sunt izolați și atacați. Acest episod îl cunoașteți bine”.

×
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close