Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Mediului pregătește un program de sprijin pentru românii cu venituri mici | Cine se încadrează

Ministerul Mediului pregătește un program de sprijin pentru românii cu venituri mici | Cine se încadrează

Ministerul Mediului pregătește un sprijin pentru românii cu venituri mici. Programul Prima Conectare face parte din PNRR, iar perioada estimată de implementare a activităților proiectului este data de 30 iunie 2026. Iată despre ce este vorba.

Ministerul Mediului pregătește un program de sprijin pentru românii cu venituri mici | Cine se încadrează
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Claudia Popovici    |    15 Iun 2022   •   21:10

Ministerul Mediului pregătește un sprijin pentru românii cu venituri mici. Programul Prima Conectare, aflat în dezbatere la minister, vizează acordarea unui ajutor pentru cei care au media veniturilor bănești lunare nete sub salariul minim brut pe ţară.

Cu un buget de 168 milioane de Euro, programul “Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare” va fi derulat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Această subinvestiție are în vedere sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente.

“Practic, toți cei care nu și-au permis din punct de vedere financiar să se conecteze la rețelele publice de alimentare cu apă și la sistemele publice de canalizare o vor putea face acum, prin Prima Conectare” a declarat ministrul Mediului, în conferința de presă dedicată lansării programului Prima Conectare.

Valoarea maximă a ajutorului va fi de cel mult 2.000 euro pentru gospodărie racordată și/ sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare (fără TVA) și va fi putea fi solicitată doar de operatorii de apă și canal.

Astfel, din bugetul alocat programului Prima Conectare, peste 88.400 de gospodării vor fi conectate la sistemele de apă uzată existente.

Este un sprijin consistent pentru familiile și persoanele singure, cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie), pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare.

Practic, toți cei care nu și-au permis din punct de vedere financiar să se conecteze la rețelele publice de alimentare cu apă și la sistemele publice de canalizare, o vor putea face acum, prin Prima Conectare”, a declarat ministrul Barna Tánczos, porivit comunicatului postat pe pagina instituţiei care poate fi citit integral AICI. 

Cine se încadrează la programul Prima Conectare

Pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat, persoanele cu venituri mici vor trebui să se adreseze operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, dar numai după ce ghidul de finanțare va fi aprobat, iar programul Prima Conectare, lansat oficial.

Mai exact, banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci la operatorii locali prin care se realizează branșarea unei gospodării, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Beneficiarii programului “Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare” sunt Operatorii Locali (OL) din sectorul de apă/apă uzată, Operatorii Regionali (OR) de Apă (în numele Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

● sunt licențiați de către ANRSC pentru operarea sistemului public de alimentare și/sau canalizare;

● acționează în baza Contractului de Delegare a Gestiunii Serviciilor, contract prin care autoritățile locale exercită asupra OR un ”control similar” celui exercitat asupra propriilor departamente, în parteneriat cu Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT).

Cheltuielile eligibile sunt:

  1. Cheltuieli pentru realizarea branșamentelor/ racordurilor gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare existent:

  • lucrări de construcții și instalații necesare realizării branșamentelor la rețelele publice de alimentare cu apă și/sau realizării racordurilor la rețelele publice de canalizare;

  • echipamente necesare racordării și/sau branșării, inclusiv montajul aferent acestora;

  • alte costuri generale necesare implementării proiectului;

  1.  Cheltuieli privind informarea și publicitatea.

Bugetul total alocat Componentei C1 – Managementul apei din PNRR este de 1,462 miliarde euro, se mai arată în comunicatul emis de ministerul Mediului. 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close