Antena 3 CNN Actualitate Media Ce date personale colectează TikTok de la români. Aplicația poate înregistra tot ce tastați, unde mergeți și ce discuții purtați

Ce date personale colectează TikTok de la români. Aplicația poate înregistra tot ce tastați, unde mergeți și ce discuții purtați

Şeful TikTok a fost audiat și criticat aspru, joi, în Congresul american. În contextul în care tot mai multe țări iau măsuri împotriva aplicației, o lume întreagă se întreabă ce date persoanale colectează compania despre utilizatorii săi.

de Mia Lungu    |    23 Mar 2023   •   19:47

Echipa Antena 3 CNN a studiat Politica de Confidențialitate a TikTok pentru utilizatorii din România. Iată principalele date colectate de aplicația socială și explicațiile specialiștilor.

Colectăm Conținutul utilizatorului prin preîncărcare în momentul creării, importului sau încărcării, indiferent dacă alegeți să salvați sau să încărcați acel Conținut al utilizatorului.

Ce înseamnă - Dacă oferiți acces la folderul de media, tot conținutul din acel folder este urcat pe serverele TikTok de fiecare dată când faceți poze sau filmați un video.

Citește și: Șeful TikTok, pus la zid și umilit în Congresul SUA: "Pot să răspund, doamnă președinte? - Nu! Vom merge mai departe!"

Colectăm conținut (precum text, imagini și videoclipuri) din clipboardul dispozitivului dumneavoastră, dacă alegeți să copiați și să lipiți conținut pe sau de pe Platformă sau să partajați conținut între aceasta și o platformă terță.

Ce înseamnă - Tot conținutul la care ați dat copy (n.r. copiază) în telefon este colectat de TikTok.

Colectăm informații despre locație (precum atracțiile turistice, magazinele sau alte puncte de interes) dacă alegeți să adăugați informațiile despre locație la Conținutul utilizatorului creat sau publicat de dumneavoastră.

Ce înseamnă - Dacă ați ales să partajați cu aplicația locația, atunci aplicația va ști tot timpul unde sunteți, care sunt locurile pe care le vizitați cel mai des, cu ce prieteni vă vedeți și când, asta dacă și ei au ales să partajeze locația.

Mesajele directe. În cazul în care comunicați cu alte persoane folosind mesaje directe, colectăm conținutul mesajului și metadatele asociate (cum ar fi ora la care mesajul a fost trimis, primit și/sau citit, precum și participanții la comunicare). Procedăm astfel pentru a bloca spamurile, pentru a detecta infracțiunile și pentru a ne proteja utilizatorii.

Ce înseamnă - Toate mesajele pe care le trimiteți sau primiți în aplicație sunt colectate de TikTok.

Colectăm anumite informații despre dispozitiv și conexiunea la rețea atunci când accesați Platforma. Aceste informații includ modelul dispozitivului, sistemul de operare, tiparele sau ritmurile de apăsare a tastelor, adresa IP și limba sistemului dumneavoastră. 

Ce înseamnă - Este important de subliniat faptul că orice apăsare de “taste” este colectată de TikTok, însă nu se precizează dacă se rezumă doar la ce scrieți în aplicație sau în general.

Colectăm informații legate de service, diagnosticare și performanță, inclusiv rapoarte de defecțiuni și jurnale de performanță. 

Ce înseamnă - Acest lucru se traduce prin faptul că specialiștii TikTok știu cât de bine vă funcționează telefonul înainte să vă dați seama dacă are vreo problema sau nu, câtă baterie are, ce semnal aveți la telefon și unde vă aflați atunci când nu aveți semnal (asta dacă ați partajat și locația). 

Colectăm automat informații despre locația dumneavoastră aproximativă (de exemplu, țara, statul sau orașul) pe baza Informațiilor dumneavoastră tehnice (cum ar fi cartela SIM și adresa IP). De asemenea, în cazul în care activați serviciile de localizare pentru aplicația TikTok din setările dispozitivului dumneavoastră, colectăm informații despre locația aproximativă de la dispozitivul dumneavoastră. Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre modul în care colectăm Informațiile despre locație.

Ce înseamnă - Chiar dacă nu oferiți accesul la locație în aplicație, ei pot afla locația în baza IP-ului, dacă sunteți conectați la wi-fi.

Funcții și caracteristici ale conținutului. Detectăm și colectăm caracteristici și proprietăți ale videoclipurilor, imaginilor și înregistrărilor audio care fac parte din Conținutul utilizatorului, de exemplu, prin identificarea obiectelor și peisajului, a existenței sau localizării într-o imagine a unei fețe sau a altor părți ale corpului; și a textului cuvintelor vorbite în Conținutul utilizatorului. Procedăm astfel, de exemplu, pentru moderarea conținutului și pentru a oferi efecte speciale (precum filtre video și avataruri) și texte descriptive, se arată în Politica de confidențialitate a TikTok.

Ce înseamnă - TikTok poate citi ce se află într-o imagine sau video, însă combinat cu partea în care vă copiază tot ce aveți în folderul media (foto sau video) fără să le urcați în aplicație, ei pot afla pe unde vă petreceți timpul, cu cine și orice se discută în videoclipurile înregistrate cu telefonul.

Șeful TikTok a dat explicații în Congresul american

Şeful TikTok, Shou Zi Chew, a fost audiat în Congresul american. Misiunea sa nu a fost una uşoară, fiind nevoit să convingă congresmenii americani că aplicaţia folosită de 150 de milioane de americani nu reprezintă un pericol pentru securitatea naţională americană.

"Aplicația noastră este un loc în care oamenii pot fi creativi și curioși și unde aproape 5 milioane de întreprinderi americane, majoritatea întreprinderi mici, merg pentru a găsi noi clienți și pentru a-și stimula creșterea.

Acum a TikTok a crescut, am încercat să învățăm lecțiile companiilor care ne-au precedat, în special când vine vorba de siguranța adolescenților. Deși marea majoritate a persoanelor de pe TikTok au peste 18 ani, iar una dintre dintre categoriile demografice cu cea mai rapidă creștere sunt persoanele de peste 35 de ani, am petrecut mult timp adoptând măsuri pentru a-i proteja pe adolescenți. 

Acum, TikTok în sine nu este disponibil în China continentală. Avem sediul central în Los Angeles și în Singapore, iar în prezent avem 7.000 de angajați în SUA.

Cu toate acestea, am auzit preocupări importante cu privire la potențialul de acces străin nedorit la datele din SUA și la potențiala manipulare a ecosistemului TikTok din SUA. Abordarea noastră nu a fost niciodată aceea de a respinge sau de a banaliza oricare dintre aceste preocupări. Le-am abordat cu acțiuni reale.", a susținut Shou Zi Chew.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close