Antena 3 CNN Actualitate Media Cannes 2018. Câștigătorii premiilor Cannes 2018. "Shoplifters", al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda ia Premiul Palme d'or

Cannes 2018. Câștigătorii premiilor Cannes 2018. "Shoplifters", al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda ia Premiul Palme d'or

Cannes 2018. Câștigătorii premiilor Cannes 2018. "Shoplifters", al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda ia Premiul Palme d'or
19 Mai 2018   •   21:44

Cannes 2018. Premiul Palme d'or al festivalului de la Cannes a fost decernat sâmbătă filmului "Shoplifters", al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda, a anunţat juriul prezidat de Cate Blanchett, relatează AFP.

Este primul premiu Palme d'or obţinut de un japonez după "The Eel", al lui Shohei Imamura, în 1997. "Shoplifters" spune povestea unei familii care trăieşte din furturile din magazine şi care primeşte în sânul său o fetiţă maltratată.

Cannes 2018 Actorul italian Marcello Fonte a obţinut premiul pentru interpretare masculină, sâmbătă, pentru rolul său din "Dogman", regizat de compatriotul său Matteo Garrone, în care deţine rolul unui expert în toaletarea câinilor care alunecă treptat spre violenţă, relatează AFP.

"Acasă, când ploua şi închideam ochii, aveam impresia că aud aplauze. Acum, aplauzele sunteţi voi. Sunt la mine, familia mea este cinema-ul, sunteţi voi, este Cannes-ul", a declarat actorul calabrez după ce şi-a primit premiul de la cântăreaţa burundeză Khadja Nin, una dintre membrele juriului, venită pe scenă alături de Roberto Benigni, laureat al Premiului juriului la Cannes în 1998 cu filmul "La vita e bella" .

Două premii la Cel mai bun scenariu

"Lazzaro Felice", al regizoarei italiene Alice Rohrwacher, şi "Trois visages", al iranianului Jafar Panahi au primit sâmbătă premiul pentru scenariu în închiderea ediţiei a 71-a a Festivalului de la Cannes, din partea juriului condus de actriţa australiană Cate Blanchett, relatează AFP.

Jafar Panahi, de 57 de ani, care are o interdicţie de călătorie, nu a putut veni pentru a-şi ridica premiul, care i-a fost decernat fiicei sale.

Prin acest film, Panahi obţine o nouă recompensă importantă din partea unui mare festival, după Ursul de Aur de la Berlin în 2005 pentru "Taxi Teheran".

Portret a trei femei iraniene, "Trois visages" oscilează între realitate şi ficţiune cu povestea unei celebre actriţe iraniene (Behnaz Jafari, în propriul ei rol) care primeşte o înregistrare de la o tânără care o imploră să o ajute să scape dintr-o familie conservatoare şi să poată deveni actriţă.

Ea pleacă împreună cu prietenul ei, regizorul Jafar Panahi (jucat chiar de el însuşi), în satul tinerei dintr-o regiune montană izolată din nord-vestul Iranului pentru a înţelege dacă este vorba sau nu de o manipulare.

"Lazzaro Felice", de Alice Rohrwacher, este o fabulă marcată de spiritualitate despre "posibilitatea bunătăţii", prin povestea unui tânăr nevinovat exploatat de alţii. Filmul spune povestea unei ferme, dintr-o perioadă nedeterminată, unde ţăranii care cultivă tutun sunt sclavii unei marchize care îi face să muncească fără a-i plăti.

Printre ei, Lazzaro, interpretat de surprinzătorul Adriano Tardiolo, un tânăr naiv exploatat de toţi dar "fericit să-i vadă pe toţi fericiţi", a explicat regizoarea.

Alice Rohrwacher a mai primit la Cannes Marele Premiu pentru "Minuni", în 2014.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close