Antena 3 CNN Actualitate Marius Budăi răspunde telespectatorilor Antena 3. „Când voi vorbi despre pensionari, niciodată nu am să vorbesc în cheie politică”

Marius Budăi răspunde telespectatorilor Antena 3. „Când voi vorbi despre pensionari, niciodată nu am să vorbesc în cheie politică”

Marius Budăi răspunde telespectatorilor Antena 3. „Când voi vorbi despre pensionari, niciodată nu am să vorbesc în cheie politică”
24 Mar 2019   •   20:59

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a răspuns telespectatorilor Antena 3 în cadrul emisiunii „Subiectiv”. 

1. „De ce persoane care au muncit 20-22 de ani au doar pensia pe vechime (care de regulă este mai mică decât pensia minimă), iar cei care au muncit doar 15 ani au pensia minimă garantată? Consideră ministrul Muncii că este corect/ echitabil?”

Marius Budăi- „Din acest punct de vedere, noi am spus că cei care nu au realizat 15 ani de vechime, cel puțin, în noua lege.. de aceea am vrut să nu mai avem aceste cazuri, iar acele persoană să fie într-o altă lege, în oglindă cu legea pensiilor. La legea pensiilor, pilonul ei de bază este contributivitatea. În momentul în care nu mai respecți pilonul de bază al unei legi, nu respecți legea practic. Și atunci noi veneam că completăm de la bugetul de stat și nicidecum de la bugetul asigurărilor sociale pentru că nu era contribuția acolo. De aceea am vrut ca acele persoane să fie practic în afara legii pensiilor, să fie duse într-o lege specială pe care noi o avem gata și până la intrarea în vigoare a noii legi în anul 2021, va intra și această lege în vigoare”. 

2. „Cu cât au crescut veniturile la Fondul CAS în perioada 1 ianuarie 2018 - 1 ianuarie 2019, în urma transferului plății CAS de la angajator la angajat?”

Marius Budăi- „De la un deficit de 13 miliarde până la un excedent de +3 miliarde anul acesta, suma e clară. Eu, când voi vorbi despre pensionari, niciodată nu am să vorbesc în cheie politică”. 

3. „Când se recalculează pensiile pentru grupa 1 de muncă în Valea Jiului?”

Budăi- „Începând de mâine, peste 12.000 de decizii pleacă către pensionarii noștri din țară”. 

4. „Să spună domnul ministru când încep recalculările pentru pensiile din grupele I și II pe legea 221/2018. Această recalculare trebuie să se facă între 1 octombrie 2018 și 30 septembrie 2019, dar ea nu a început nici până acum”. 

Budăi- „Această recalculare a început începând cu a doua zi după ce a intrat în vigoare legea, dar sunt foarte multe proceduri, tot felul de algoritmi de pus în calcul. Mâine trimitem primele peste 12.000 de decizii, ulterior încercâm ca până în sărbătorile de Paște aceste decizii să ajungă în teren”. 

5. „Și-au bătut joc de pensionari. De ce măresc pensiile de la 1 septembrie? De ce nu fac o diferență la pensiile mici față de pensiile mari. Eu am ieșit anul trecut în iulie la pensie cu 728 lei. 10% la 728 este 72 de lei. 10% la o pensie de 3.000 de lei este 300 de lei.. vechimea fiind la fel”. 

Budăi- „Pensia nu se mărește prin procentaj la valoarea pensiei, ci prin majorarea valorii punctului de pensie. Se măresc de la 1 septembrie până că vrem să le mărim mai din timp”. 

×
Subiecte în articol: Ministrul Muncii Marius Budăi Subiectiv
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close