Antena 3 CNN Actualitate Locale Un fermier din Timiş a îngropat 30 de porci cu pestă în câmp. Cum s-a ajuns ca 40.000 de porci să fie sacrificați

Un fermier din Timiş a îngropat 30 de porci cu pestă în câmp. Cum s-a ajuns ca 40.000 de porci să fie sacrificați

Autoritățile din Timiș au deschis un dosar penal după ce au descoperit că un proprietar a îngropat în septembrie 30 de porci cu pestă porcină africană în câmp.

Un fermier din Timiş a îngropat 30 de porci cu pestă în câmp. Cum s-a ajuns ca 40.000 de porci să fie sacrificați
Sursa foto: Pixabay.com/ramboldheiner
de Silvia Preda    |    19 Oct 2022   •   21:25

"Un nou focar de pestă porcină a fost declarat la Parța, la o exploatație particulară. Aproximativ 30 de porci au fost îngropați în câmp, la doar 10-20 cm sub pământ, încă din luna septembrie. Ca urmare a anchetei epidemiologice şi din declarațiile proprietarului, reiese că boala era prezentă încă din primele zile ale lunii septembrie", a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș.

Porcii vor rămâne îngropați și vor fi acoperiți prin crearea unui taluz de 3 metri înălțime, împrejmuit de gard.

"Dacă proprietarul ar fi anunțat din timp, probabil că nu ne-am fi aflat azi în această situație, cu 40.000 de porci sacrificați. Acum s-a deschis un dosar penal. Fac încă un apel proprietarilor de porci să anunțe imediat orice suspiciune de pestă", adaugă prefectul.

Petre Daea, anunţ despre porcul de Crăciun: "Din nefericire, acest virus ne va costa"

Săptămâna trecută, un focar de pestă porcină africană a fost depistat la o fermă din localitatea Parța, județul Timiș. Autoritățile au decis uciderea celor peste 39.000 de porci din fermă și au dispus alte măsuri pentru evitarea răspândirii bolii.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii

"Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârșitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă de ferma cu focar de PPA", a precizat prefectul judeţului Timiş, potrivit Agerpres.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Timis pesta porcina porci
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close