Antena 3 CNN Actualitate Locale Zeci de școli din România vor fi închise din cauza vremii. Unde a lovit cel mai tare ciclonul polar

Zeci de școli din România vor fi închise din cauza vremii. Unde a lovit cel mai tare ciclonul polar

Milioane de români sunt afectați de ciclonul polar care a ajuns în România. Cursurile vor fi suspendate marţi în zeci de unităţi de învăţământ din ţară.

de Silvia Preda    |    08 Ian 2024   •   19:08

Prefectul Bogdan Cojocaru a anunţat că se suspendă cursurile din toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi, până pe 9 ianuarie, orele urmând a fi recuperate ulterior.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată luni seară de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi întruniţi într-o şedinţă extraordinară.

Şcolile, liceele şi grădiniţele din Iaşi şi judeţ vor fi închise marţi întrucât Iaşiul se află sub avertizare cod galben de ninsori şi viscol din data de 7 ianuarie, ora 18, până în data de 9 ianuarie, ora 10.

Citeşte şiAvertizare meteo ANM imediată! Lista zonelor afectate de codul portocaliu de fenomene meteo periculoase

Judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi sunt sub avertizare cod galben de ninsori, până marţi, la ora 10:00.

Potrivit meteorologilor, va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10-15 cm.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cursuri suspendate şi în Neamţ din cauza drumurilor înzăpezite

Cursurile şcolare vor fi suspendate, marţi, în şase unităţi de învăţământ, din cauza drumurilor înzăpezite, a informat prefectul Adrian-Vasile Niţă.
Unităţile închise sunt Şcoala Gimnazială 1 Făurei, Şcoala Gimnazială Bahna, Şcoala Gimnazială Dulceşti, Şcoala Gimnazială Trifeşti, Şcoala Gimnazială

"Nicolae Apostol" Ruginoasa şi Şcoala Gimnazială "I.I.Mironescu" Tazlău.

Totodată, elevii care fac naveta din zonele cu probleme cauzate de zăpadă vor fi scutiţi de la cursuri.

"Anunţul va fi făcut pe grupurile elevilor, părinţilor, diriginţilor, pentru ca elevii navetişti din zonele precizate să nu pornească la drum către unităţile de învăţământ unde fac naveta", a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă.

Pompierii, pregătiți să intervină dacă vremea rea o va impune

Peste 5.000 de pompieri, cu peste 4.000 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină, la nivel național, în contextul prognozelor de vreme severă emise de către meteorologi, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor. 

Potrivit sursei citate, la nevoie, în județele aflate sub incidența codurilor de vreme severă vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele de personal care să asigure intervenţia imediată. 

La eventualele misiuni de căutare sau salvare a persoanelor sunt pregătite să intervină 39 de autovehicule şenilate, 71 de autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 28 de autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD, relevă sursa citată.

Totodată, inspectoratele pentru situații de urgență din țară vor reactualiza procedurile de comunicare cu autorităţile locale pentru asigurarea protecției populației din zonele amenințate sau afectate. Printre măsuri se regăsesc verificarea și cunoașterea situațiilor privind femeile gravide, a persoanelor care urmează tratamente de dializă sau au alte afecțiuni, dar și situația legată de spațiile destinate cazării temporare a persoanelor evacuate sau care necesită ajutor.

De asemenea, vor fi constituite echipe mixte de patrulare pentru executarea misiunilor de recunoaștere destinate identificării persoanelor fără adăpost și asigurarea transportului acestora în spații special amenajate de către autoritățile responsabile.

Aceste măsuri ale IGSU vin pe fondul avertizării Administrației Naționale de Meteorologie că vremea se va răci semnificativ, astfel încât marți vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20 de grade.

×
Subiecte în articol: zeci şcoli vremea Vaslui
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close