Antena 3 CNN Actualitate Locale Primul hibrid lup-câine a fost descoperit în premieră în Carpaţii Meridionali | Avertismentul specialiştilor

Primul hibrid lup-câine a fost descoperit în premieră în Carpaţii Meridionali | Avertismentul specialiştilor

Descoperirea a fost făcută de Fundaţia Conservation Carpathia, care confirmă, pentru prima dată, hibridizarea dintre lup ca specie sălbatică şi câine.

Primul hibrid lup-câine a fost descoperit în premieră în Carpaţii Meridionali | Avertismentul specialiştilor
Sursa foto: carpathia.org
de Claudia Popovici    |    04 Noi 2023   •   20:05

Conform reprezentanţilo rFundaţiei Conservation Carpathia, populaţia de lup are o densitate estimată de 2,35 exemplare pe100 kilometri pătraţi în Carpaţii Meridionali, care potrivit studiilor este mult mai mică decât cea din Parcul Naţional Yellowstone din SUA sau din nordul Munţilor Apenini din Italia, acolo unde habitatele sunt mai fragmentate şi unde acest indicator a fost estimat în 2004 la 4,7 lupi pe 100 km pătraţi.

Totodată, studiul confirmă prezenţa unui hibrid lup-câine, aceasta fiind prima confirmare genetică oficială în Munţii Carpaţi.

"Deşi hibridizarea pare a fi o ameninţare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua şi poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincţie totală a acestei specii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii hoinari, care au apărut în habitatul lupilor. Prezenţa lor pune în pericol sănătatea genetică a populaţiei de lupi pentru următoarele decenii.

La trei detecţii ale lupilor pe camerele de monitorizare, în habitatul forestier, apare şi o detecţie a câinilor fără stăpân.

Pentru a evalua acest fenomen, cercetătorii Fundaţiei Conservation Carpathia au colectat probe de salivă de la 21 de câini din zona cercetată, concomitent cu perioada în care au fost colectate şi probele ADN lăsate în urmă de lupi", notează carpathia.org

Câți lupi sunt în România la ora actuală?

Estimările oficiale arată că populația de lupi din România numără aproximativ 3.000 de exemplare, însă la calcularea efectivelor pentru această specie nu s‑au utilizat metode științifice de monitorizare.

Deși la nivel european România pare să aibă o populație viabilă de lupi, Munții Carpați rămân în continuare printre cele mai puțin studiate ecosisteme montane din Europa.

Lupul și importanța acestuia

Lupul (Canis lupus) este al doilea cel mai mare prădător de pe continentul european, după urs. Exemplarele din România au o greutate între 25 și 60 de kilograme. Lungimea corpului unui lup adult este cuprinsă între 110 și 148 cm, iar coada are 30–35 cm. Înălțimea la greabăn variază între 50 și 70 cm. Urechile au 10–11 cm lungime și sunt triunghiulare. În natură, lupii pot trăi 7–8 ani. În captivitate pot trăi până la 15 ani.

De‑a lungul secolelor, lupul a fost subiectul multor povești, legende și mituri. Inteligența și calitățile fizice extraordinare ale lupului au făcut ca omul să respecte și chiar să divinizeze calitățile acestui animal, devenit un adevărat simbol nu numai la noi, ci și în multe alte culturi și civilizații.

Prezența lupilor influențează abundența speciilor‑pradă și susțin rețeaua complexă a vieții. Echilibrul ecosistemelor se bazează pe prezența unor prădători de vârf precum lupii.

Prin prădarea și eliminarea din ecosisteme a exemplarelor vulnerabile (indivizi bolnavi, răniți, tineri sau prea bătrâni), lupii ajută la menținerea populațiilor de specii‑pradă mai sănătoase și mai viguroase.

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect privat de conservare a pădurilor din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și al comunităților locale.

Din 2009, Fundația a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându‑le cu scop de conservare, a plantat peste 4,1 milioane de puieți și a reconstruit ecologic peste 1.991 ha afectate de tăieri, și a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.

×
Subiecte în articol: hibrid lup caine Carpaţii Meridionali
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close