Antena 3 CNN Actualitate Locale Preot acuzat că mințea oamenii că le trimite pomelnice la Athos pentru 50 de lei. Cătălin Dumitrean făcea şi mir din ulei de la supermarket

Preot acuzat că mințea oamenii că le trimite pomelnice la Athos pentru 50 de lei. Cătălin Dumitrean făcea şi mir din ulei de la supermarket

Un preot din Sibiu este acuzat că producea mir sfânt în subsolul bisericii și că-i mințea pe enoriași că le trimite pomelnicele la muntele Athos. 

Preot acuzat că mințea oamenii că le trimite pomelnice la Athos pentru 50 de lei. Cătălin Dumitrean făcea şi mir din ulei de la supermarket
Sursa foto: turnulsfatului.ro
de Andrei Naiţă    |    26 Mar 2024   •   13:20

Pentru aceste lucruri, oamenii trebuiau însă să plătească. 

O urnă se afla mereu în biserică, iar credincioșii erau îndemnați să pună în ea plicul cu pomelnicul, dar și suma de 50 de lei.

Dezvăluirile au fost făcute sub protecția anonimatului, pentru publicația Turnul Sfatului, de către persoane care s-ar fi aflat în ultimii ani în anturajul părintelui Cătălin Dumitrean

Una dintre cele mai grave acuzații se referă la faptul că preotul îi mințea pe oameni că le trimite pomelnicele pe Muntele Athos. 

Taxa era de 50 de lei, iar credincioși ii trebuiau să depună un plic cu pomelnicele într-o urnă. 

Unul dintre foștii colaboratori ai părintelui a declarat că plicurile nu ajungeau niciodată la destinația promisă, adică pe Muntele Athos, ci erau de fapt arse. 

Aceeași persoană declară că erau atâția bani în urnele de pomelnice, că era nevoie de doi oameni să le ridice. 

O altă dezvăluire făcută de un alt apropiat al părintelui se referă la faptul că în subsolul bisericii se ambalau mii de sticluțe cu mir făcut din ulei cumpărat din supermarketuri.

O astfel de sticluță costa 10 lei, iar profitul net ar fi fost de 8 lei. 

Sursa citată mai arată că nimic nu era fiscalizat și nimeni nu poate știe exact câți bani se făceau și cum erau ei folosiți. 

Printr-o decizie luată de Mitropolia Ardealului în octombrie anul trecut, părintele Dumitrean a fost înlăturat de la Biserica Iacob Românul de pe strada Dealului, iar vizavi de această decizie părerile credincioșilor sunt împărțite. 

Unii îl acuză că a deteriorat imaginea bisericii, alții însă îl susțin. 

De altfel, părintele Dumitrean este cunoscut și pentru numeroasele campanii sociale derulate în ultimii ani pentru oameni ai străzii sau pentru copii abandonați. 

Până acum, părintele Dumitrean nu a comentat acuzațiile care i se aduc.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close