Antena 3 CNN Actualitate Locale Premieră în România: Polițiștii din București vor avea în dotare dispozitive cu electroșocuri

Premieră în România: Polițiștii din București vor avea în dotare dispozitive cu electroșocuri

Sindicatul Europol a anunțat că, pentru prima dată în România, polițiștii din București vor fi dotați cu dispozitive cu electroșocuri.

Premieră în România: Polițiștii din București vor avea în dotare dispozitive cu electroșocuri
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    18 Oct 2023   •   16:24

"Pentru prima dată în România, polițiștii de ordine publică din cadrul secțiilor de poliție din București vor primi în dotare dispozitive cu electroșocuri.", a transmis Sindicatul Europol. 

"Acest demers a fost posibil ca urmare a parteneriatului încheiat între Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL și compania New Akord Security, în urma căruia, primele 20 de dispozitive cu electroșocuri au fost oferite spre folosință Direcției de Poliție a Municipiului București, urmând ca alte 20 de bucăți să fie furnizate în cel mai scurt timp.

În următoarea perioadă, primii 300 de polițiști vor fi instruiți cu privire la caracteristicile și utilizarea dispozitivelor cu electroșocuri și cu privire la situațiile punctuale pe care le pot întâlni la intervenții. În aceste condiții, spre finalul anului, aceste dispozitive vor putea fi deja văzute în dotarea polițiștilor și vor putea fi deja folosite.

Dispozitivele cu electroșoc reprezintă un instrument deosebit de eficient și necesar în fața provocărilor actuale tot mai ridicate și mai complexe cu care se confruntă polițiștii în intervențiile lor. Avantajul utilizării acestor noi mijloace este reprezentat de riscul scăzut de vătămare, atât în privința agresorilor cât și a polițiștilor, dar și de posibilitatea de imobilizare eficientă a persoanelor care reprezintă un pericol pentru sine sau pentru cei din jur.

Din perspectivă legislativă, acest program pilot este fundamentat pe prevederile art. 44 din Legea 218/2002 :„ Art. (44) Polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când:

a) utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat; sau

b) aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.”

Citește și: Amenzi de peste 8 milioane de lei, date de Poliția Locală Sector 6 pentru mașinile staționate neregulamentar

Principalele avantaje ale utilizării dispozitivelor cu electroșocuri în activitatea specifică a forțelor de ordine:

1.   Ridicarea standardelor de profesionalism si pregatire ale personalului in diferite tipuri de misiuni;

2.   Creșterea capacității de răspuns în situații cu grad de risc;

3.   Gestionarea în condiții de siguranță și eficiență a situaților cu potențial violent din teren, prin protejarea integrității fizice a polițiștilor, dar și a agresorilor;

4.   Prevenirea escaladării conflictelor și aplanarea rapidă a oricărei situații cu potențial de agresiuni;

5.   Reducerea numărului de intervenții în forță prin caracterul preventiv al dispozitivului cu electroșocuri;

6.   Îmbunătățirea încrederii din partea comunității în Poliția Română, ca urmare a intervențiilor eficiente;

7.   O mai bună capacitate de răspuns cu un efectiv mai redus de personal;

8.   Dispozitivele cu electroșocuri contribuie la o mai buna conformitate cu legislația privind drepturile omului, prin aceea că utilizarea lor în detrimentul armelor letale duce la salvarea de vieți.

Dezideratul instituțional de a furniza siguranță publică, trebuie să fie prioritate zero, concomitent cu preocuparea de a proteja polițistul la locul de muncă, în cadrul intervențiilor la care participă, dar și de a proteja integritatea agresorilor sau a persoanelor violente care necesită imobilizare. Prin acest proiect pilot, România se alătură unor țări precum Spania, Marea Britanie, Italia  Elvetia, Polonia, Ungaria etc., unde forțele de ordine folosesc deja dispozitive cu electroșocuri.

Pe această cale, dorim să adresăm mulțumiri companiei New Akord Security, care a înțeles importanța responsabilității sociale corporative, prin implicarea în frunizarea acestor dispozitive cu electroșocuri pentru a putea testa eficiența utilizării lor, cu scopul declarat de a avea mai puține ultraje față de polițiști, dar și mai puține situații de vătămări față de subiecții intervențiilor.", a mai transmis Sindicatul Europol. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close